Soluții pentru criza demografică, cea mai mare problemă a viitorului deceniu în țările din centrul și estul Europei

Criza demografică este cea mai mare provocare a viitorului deceniu în statele din centrul și estul Europei, arată un raport al băncii austriece Erste, acționar majoritar al BCR. Erste trece în revistă câteva soluții pentru problema demografică:

– creșterea integrării femeilor în piața muncii
– creșterea vârstei efective de pensionare (scăzută acum din cauza deselor excepții de la prevederile legale)
– reglarea politicilor privind migrația
– adoptarea de măsuri care să stimuleze creșterea numărului de copii

Erste arată că problema demografiei este critică, statele din regiune confruntându-se cu o îmbătrânire accentuată a populației, care pune o presiune majoră pe piața muncii.

Potrivit studiului, doar 56% dintre femeile din România muncesc, în comparație cu 75% în Suedia sau 67% în Cehia.

Celelalte mari probleme ale regiunii în următorul deceniu sunt: ”înverzirea” economiei, statul de drept, sănătatea, adoptarea Euro, piața muncii, educația, dezvoltarea regională și piețele de capital.

Declinul demografic din România a intrat și pe agenda coaliției de guvernare. Subiectul a fost discutat la ultimele întâlniri dintre președintele Klaus Iohannis și liderii politici, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. O proiecție realizată încă din 2017 de Institutul Național de Statistică anticipează că, dacă evoluția demografică își păstrează cursul actual, România ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori în 2050. Declinul demografic afecteaza toate sectoarele economiei: PIB, buget, sustenabilitatea fondurilor de pensii, fondurile europene care se alocă în funcție de numărul de locuitori.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu