Somajul in randul tinerilor a ajuns la 25,7% in Romania

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Somajul in randul tinerilor a crescut, in Romania, in ultimele trei trimestre, pana la un nivel record de 25,7% in primul trimestru din 2014, iar 52% dintre studentii romani vor sa inceapa propria afacere in urmatorii doi ani, dar au nevoie de asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ, conform unei analize realizate de EY Romania.

‘Tinerii romani sunt dispusi sa munceasca din greu pentru ceea ce isi doresc, conform unei analize recente realizate de EY impreuna cu Academia de Studii Economice in randul a 765 studenti. Conform aceleiasi analize, 52% dintre acesti tineri sunt interesati sa isi dezvolte propria afacere in urmatorii doi ani. Avand in vedere aceste date, tinerii romani trebuie sustinuti sa devina antreprenori prin masuri clare, care sa derive din masurile si schemele de succes aplicate in alte tari si adaptate realitatilor romanesti’, a declarat Mihaela Matei, coordonatorul proiectului Barometrul Antreprenoriatului Romanesc si Special Projects Communication Officer, EY Romania, prin intermediul unui comunicat transmis, miercuri AGERPRES.

Potrivit analizei citate, rata somajului in randul tinerilor din tarile OECD a ajuns la 15,7%, in timp ce in tarile UE a fost de 23,4% la inceputul lui 2014, cu mici variatii in ambele cazuri fata de anul anterior. ‘In Romania, desi anul trecut rata somajului in randul tinerilor era sub media europeana, in primul trimestru din 2014 aceasta rata a atins 25,7%, dupa o crestere continua in ultimele trei trimestre’, se precizeaza in comunicat.

In contextul in care problema somajului in randul tinerilor risca sa conduca la ratarea unei intregi generatii, EY a lansat a doua editie a studiului ‘Avoiding a lost generation’. ‘Realizat in colaborare cu Alianta Tinerilor Antreprenori G20, raportul identifica si analizeaza aspectele legate de somajul in randul tinerilor cu care se confrunta tarile G20, si incearca sa ofere recomandari practice si exemple de scheme si politici antreprenoriale de succes deja implementate’, se precizeaza in comunicat.

Specialistii EY constata ca somajul in randul tinerilor este o problema persistenta in intreaga lume, care, in pofida imbunatatirii conditiilor economice, ramane la cote foarte ridicate. ‘Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezinta una din cele mai bune cai de a trata problema somajului in randul tinerilor, atat datorita numarului mare de locuri de munca generate de antreprenori, cat si datorita implinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

Studii recente realizate de compania de consultanta au aratat ca afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de munca decat marile corporatii in anul 2015 — 76% dintre antreprenori declarand ca intentioneaza sa-si extinda forta de munca in 2014, fata de 31% dintre executivii din marile corporatii.

In acest context, expertii EY sustin crearea de mecanisme de finantare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, in cadrul carora mentoratul si educatia financiara sa devina o conditie de finantare.

‘In Romania, accesul la finantare al antreprenorilor ramane o problema generalizata. Conform ultimei editii a studiului EY Barometrul antreprenoriatului romanesc, 90% dintre antreprenorii romani intervievati considera dificil sau foarte dificil accesul la finantare al antreprenorilor tineri (sub 40 de ani). Pe de alta parte, este perceptibila o imbunatatire a programelor de mentorat si a educatiei antreprenoriale, inclusiv a celei financiare. Astfel, 58% dintre antreprenori considera ca educatia antreprenoriala s-a imbunatatit in 2013, in timp ce 80% dintre antreprenorii respondenti in cadrul studiului au declarat ca mentoreaza in medii formale sau informale intreprinzatori aflati la inceput de drum’, se mai arata in comunicatul citat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *