Sonda InSight a asolizat pe o suprafata usor inclinata a planetei Marte

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Sonda InSight a NASA, care a ajuns luni pe Marte dupa un periplu interplanetar, a asolizat pe o suprafata usor inclinata, insa acest lucru nu impiedica desfasurarea misiunii stiintifice, a asigurat vineri Agentia spatiala americana, relateaza AFP, titrat de Agerpres.

“Vehiculul se afla usor inclinat (aproximativ 4 grade), intr-un crater de impact de mica adancime plin cu praf si nisip”, a explicat NASA intr-un comunicat.

Sonda InSight a fost proiectata sa functioneze la o inclinatie maxima de 15 grade, iar expertii sunt increzatori. Cele doua instrumente stiintifice de la bordul sau, un seismometru francez si o sonda de temperatura germana, ar trebui sa functioneze normal.

“Nu am putea fi mai fericiti”, a declarat liderul proiectului InSight, Tom Hoffman. “Pe Marte nu exista platforme de aterizare sau piste, asadar coborarea intr-o zona care este, de fapt, o cutie mare cu nisip, lipsita de roci mari, ar trebui sa faciliteze amplasarea instrumentului” a adaugat el.

Primele fotografii realizate de Insight indica prezenta a doar cateva pietre in imediata sa vecinatate. Insa, imagini mai bune sunt asteptate in zilele urmatoare cand vor fi indepartate protectiile transparente de praf ale lentilelor celor doua camere foto de la bord.

“Asteptam cu nerabdare imagini de inalta rezolutie pentru a confirma aceasta evaluare preliminara”, a declarat Bruce Banerdt de la NASA.

InSight are ca misiune examinarea in detaliu a subsolului martian pentru obtinerea unor informatii care vor ajuta la o mai buna intelegere a formarii sale, cu miliarde de ani in urma, si la compararea sa cu Pamantul.

Sonda InSight a asolizat pe Marte luni seara cu putin timp inainte de ora 20:00 GMT, supravietuind unor asa-zise “sapte minute de teroare”, o etapa dificila din procedura de coborare spre suprafata martiana, in timpul careia sonda americana calatorea cu viteza foarte mare prin atmosfera rarefiata a “Planetei Rosii”, ce ofera o forta de frecare mult prea mica pentru a incetini coborarea oricarui dispozitiv spatial.

Sonda InSight a fost plasata in Elysium Planitia, o zona plata aflata putin mai la nord fata de ecuatorul planetei, considerata un loc ideal de asolizare datorita suprafetei sale plane si lipsite de roci.

Aceasta a fost prima tentativa facuta de NASA pentru a trimite un dispozitiv spatial pe planeta Marte dupa o pauza de sase ani.

Foto: NASA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *