Sondaj: 51% dintre romani cred ca este nevoie de partide noi

home camp2
home camp2
home camp2

vot alegeriMai mult de jumatate dintre romani cred ca este nevoie de partide noi si ca actualele formatiuni reprezinta mai degraba interesele liderilor, potrivit unui sondaj realizat in perioada 2-6 decembrie, scrie Agerpres.

Astfel, 51% dintre romani sustin ca in tara noastra este nevoie de partide noi, iar 44% ca nu este nevoie, in timp ce 5% nu au raspuns.

Romanii cred in majoritate ca actualele partide reprezinta mai degraba interesele liderilor de partid. Astfel, 70% dintre cei chestionati au dat acest raspuns. 6% dintre respondenti sustin ca actualele partide reprezinta mai degraba interesele alegatorilor, in timp ce 19% cred ca acestea reprezinta echilibrat si interesele alegatorilor si ale liderilor, iar 5% nu stiu sau nu raspund.

In schimb, 60,5% dintre romani sunt de parere ca partidele se pot reforma, in timp ce 31% cred contrariul. 8,5% nu au raspuns in acest caz.

De asemenea, sondajul releva ca 41% dintre romani s-ar prezenta la vot daca duminica viitoare ar avea loc alegeri.

35% dintre cei chestionati ar vota cu PNL daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% cu PSD, 7,5% cu MP, 6,5% cu ALDE si 5% cu PRM. Sub 5% ar obtine UDMR (4%), UNPR (2,5%), PNTCD (2,5%), M10 (1,5%) si PSRO (1,5%).

Daca in aceasta lista s-ar gasi si un partid nou infiintat sustinut de presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos, 41% dintre respondenti si-ar pastra optiunea de a vota alte formatiuni, in timp ce 35% au raspuns ca ar opta pentru acesta. 11% au spus ca sunt indecisi, 8% ca nu ar mai merge la vot, iar 5% nu au raspuns.

Cel mai important criteriu de a selecta politicieni credibili este in opinia romanilor ca acestia sa nu fie corupti (48,5%). In topul acestor criterii se mai afla competenta (21%), sa nu fie urmariti sau condamnati penal (9%), sa aiba declaratie de avere corecta (8%), sa nu fie in conflict de interese cu afaceri (3,5%), sa nu fie traseisti (3%), sa nu fie un caz de nepotism (2%), sa nu fi plagiat (1,5%), sa nu fie colaboratori ai serviciilor secrete (1%).

Pe de alta parte, 41% dintre cei chestionati cred ca este o solutie buna ca premierul Dacian Ciolos sa fie presedintele PNL. Tot 41% cred ca este o solutie proasta ca actualul prim-ministru sa fie presedintele liberalilor.

55% dintre votantii PNL au raspuns ca ar fi o solutie buna ca Ciolos sa conduca partidul, iar 31% — o solutie proasta.

Totodata, din totalul respondentilor, 30% sustin ca ar fi o solutie proasta ca vicepremierul Vasile Dincu sa fie presedintele PSD, iar 29% ca ar fi o solutie buna.

Votantii PSD cred in proportie egala de 33% ca ar fi o solutie buna, dar si proasta ca Dincu sa fie presedintele PSD.

Sondajul a fost realizat de Agentia de Rating Politic in perioada 2-6 decembrie, pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 950 de persoane, cu interviuri telefonice si are o eroare de 3,2%.

Sondajul realizat este independent, ultimul de acest fel fiind efectuat in luna aprilie, a precizat pentru AGERPRES Cristian Andrei, manager si consultant Agentia de Rating Politic.

 

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *