Sondaj: 75% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

75% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita, potrivit sondajului national “Perceptiile si atitudinile populatiei privind conflictul de interese la nivel central si local, in Romania” care a fost lansat luni si al carui beneficiar este Institutul pentru Politici Publice (IPP), informeaza AGERPRES.

Potrivit sondajului, 20% dintre respondenti considera ca in Romania lucrurile merg intr-o directie buna.

Pentru ca lucrurile sa mearga mai bine in tara, cei mai multi dintre romani considera ca ar trebui rezolvate cu prioritate urmatoarele probleme: coruptia (72%), lipsa locurilor de munca (64%), saracia (62%), nivelul redus al veniturilor (54%), furtul din banii publici (54%) si problemele din sanatate (46%).

Jumatate dintre respondenti (50%) se declara interesati sau foarte interesati de problema conflictului de interese, in timp ce 17% nu sunt deloc interesati in legatura cu acest subiect. Cu toate acestea, doar 6% spun ca sunt foarte bine informati, iar 33% bine informati despre problema conflictului de interese. 18% declara ca nu sunt deloc informati vizavi de acest subiect.

In opinia majoritatii respondentilor (48%), conflictul de interese in sectorul public inseamna “un conflict intre interesele personale ale unui functionar public si interesul public”. Acelasi procent (cate 16%), considera ca definitia conflictului de interese este fie “un conflict intre interesele unor functionari publici”, fie “un conflict intre interesele personale ale aceluiasi functionar public”. Indiferent de modul in care definesc conflictul de interese, 78% dintre cei chestionati considera ca acesta este un act de coruptie.

Sondajul a fost realizat in perioada 10 — 24 martie, pe un esantion de 1.085 de subiecti de 18 ani si peste, fiind reprezentativ la nivelul populatiei adulte neinstitutionalizate din Romania. Marja de eroare este de +/-3%.

Cercetarea a fost realizata in cadrul proiectului Identificarea timpurie si prevenirea conflictelor de interese in administratia publica locala, implementat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

Cu prilejul lansarii studiului, Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Institutul pentru Politici Publice (IPP) au gazduit, luni, o dezbatere, releva un comunicat al IPP.

“In urma cu exact 10 ani intra in vigoare legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, iar dupa un deceniu de experienta in ceea ce priveste asigurarea exercitarii functiilor publice in conditii de integritate, consideram ca viitorul institutiei consta in dinamizarea eforturilor pe palierele preventiei si educatiei, mai ales in zona conflictelor de interese”, a precizat Bogdan Stan, presedintele ANI.

De asemenea, Adrian Moraru, directorul IPP, a mentionat faptul ca una dintre cele mai sensibile zone in care se manifesta conflictul de interese este reprezentata de achizitiile publice, iar proiectul derulat de IPP in parteneriat cu ANI isi propune sa aduca o abordare noua in ceea ce priveste lupta anticoruptie in Romania, printr-o mai mare atentie acordata intaririi capacitatii administrative a sistemului de integritate, prin identificarea timpurie a ariilor de risc si prevenire a conflictelor de interese printr-o serie de instrumente dezvoltate de cei doi parteneri si institutionalizate ca proceduri interne de lucru la nivelul Agentiei.

La dezbateri au fost prezenti si presedintii Comisiilor juridice din Parlamentul Romaniei, Robert Cazanciuc si Eugen Nicolicea — care au facut precizari cu privire la clarificarile legislative incidente in domeniu ce se afla in prezent in procedura legislativa sau la promulgare.

Reprezentantii celor doua Camere au dat asigurari ca vor furniza un sprijin institutional constant pentru consolidarea cadrului legislativ (inclusiv codificare) in vederea cresterii capacitatii sistemului de a preveni conflictele de interese la toate nivelurile administrative, mai releva comunicatul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *