Sondaj: 86% dintre romani sustin ca nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

86% dintre romani sustin ca nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, potrivit sondajului national „Perceptiile si atitudinile populatiei privind conflictul de interese la nivel central si local, in Romania”, care a fost lansat luni si al carui beneficiar este Institutul pentru Politici Publice (IPP), informeaza AGERPRES.

Aproape jumatate (43%) dintre respondenti declara ca persoana care se afla intr-un conflict de interese ar trebui demisa din functie, iar 36% considera ca pentru acelasi lucru cetateanul respectiv ar trebui trimis in judecata. 11% spun ca, in aceasta situatie, persoana ar trebui sa fie sanctionata administrativ.

Potrivit sondajului, daca ar cunoaste un caz de conflict de interese, 53% dintre respondenti afirma ca ar comunica despre el persoanei sau institutiei abilitate.

„Dintre acestia, 48% s-ar adresa ANI sau DNA si tot 48% s-ar adresa conducerii institutiei. Dintre cei care nu ar sesiza cazul nimanui, spun ca nu ar face acest lucru pentru ca nu ar ajuta la nimic (32%), pentru ca acest lucru le-ar crea probleme (31%) sau pentru ca nu este responsabilitatea lor (22%)”, se arata in sondaj.

Aproape doua treimi dintre respondenti considera ca cele mai frecvente cazuri de conflicte de interese sunt intalnite in randul institutiilor de la nivel central (Guvern, Parlament, ministere, agentii), iar aproape o treime cred ca fenomenul este mai raspandit in randul institutiilor locale (primarii, consilii locale, consilii judetene).

Dintre institutiile evaluate nominal in cadrul cercetarii, cele in randul carora conflictul de interese este cel mai raspandit, in opinia respondentilor, sunt: Parlamentul (86%), Guvernul (85%) si Primariile (78%). La capatul clasamentului se afla scolile (34%), Biserica (37%) si mediul privat (40%).

55% dintre respondenti spun ca au auzit de Agentia Nationala de Integritate. Dintre acestia, 50% au o parere buna sau foarte buna despre activitatea ANI, iar 34% au multa sau foarte multa incredere in aceasta institutie. 67% dintre cei care au auzit de ANI considera ca atat activitatile de educare si prevenire a conflictului de interese, cat si sanctionarea conflictului de interese sunt la fel de importante, iar ANI ar trebui sa acorde importanta amandurora.

Sondajul a fost realizat in perioada 10 — 24 martie, pe un esantion de 1.085 de subiecti de 18 ani si peste, fiind reprezentativ la nivelul populatiei adulte neinstitutionalizate din Romania. Marja de eroare este de +/-3%.

Cercetarea a fost realizata in cadrul proiectului „Identificarea timpurie si prevenirea conflictelor de interese in administratia publica locala”, implementat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2