Sondaj: Aproape trei sferturi dintre romani doresc sa demareze un proiect de imbunatatire a locuintei

Reclame home 1
Reclame home 1

Circa 72% dintre romani doresc sa porneasca un proiect de imbunatatire a locuintei in urmatorii cinci ani, iar 32% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni, se arata intr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), informeaza AGERPRES.

Ponderea locuintelor creste de la an la an, ca urmare a invechirii imobilelor, a ratei scazute de imbunatatiri curente, dar si din cauza proportiei mici de locuinte noi care nu reuseste sa contracareze trendul de invechire a locuintelor existente, spun oficialii Asociatiei.

„Studiul arata ca 72% dintre romani doresc sa faca ceva in urmatorii cinci ani, ceea ce reprezinta cea mai mare rata din 2013 incoace”, a afirmat Lucian Anghel, presedintele ABDLR, intr-o intalnire cu presa.

In ceea ce priveste suma necesara pe care romanii vor sa o investeasca pentru imbunatatirea calitatii locuintei, aceasta se ridica la 4.800 de euro in urmatoarele 12 luni, dublu fata de cat au cheltuit romanii in 2017.

„Totodata, principala sursa de finantare o reprezinta economiile deja realizate, ceea ce ne arata ca educatia financiara a oamenilor este in crestere. Ei strang niste bani si isi fac curaj sa imbunatateasca locuinta. Apoi urmeaza ca sursa de finantare importanta veniturile curente. Se observa o scadere a intentiei de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative”, a mai spus Anghel.

Astfel, se poate concluziona ca, daca romanii economisesc mai mult, vor avea incredere mai mare sa se relanseze intr-un proiect de renovare a locuintei, a continuat reprezentantul Asociatiei.

Anghel a aratat ca programul de economisire-creditare ar putea fi lansat din nou in a doua parte a acestui an, dupa trei ani si jumatate in care sistemul nu a functionat.

Ministerul Finantelor si cel al Dezvoltarii au publicat pe 4 martie normele metodologice de aplicare a Legii privind institutiile de credit, in baza careia va fi reluat acest program.

In cadrul programului, orice cetatean, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de la stat de 25% din depunerile anuale (maximum 250 de euro pe an).

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole