Sondaj: Ceausescu si Brancusi – primii intre personalitatile istorice si culturale ale Romaniei moderne si contemporane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fostul lider comunist Nicolae Ceausescu si marele sculptor Constantin Brancusi ocupa primele locuri intr-un clasament al celor mai importante (marcante) personalitati istorice sau culturale ale Romaniei moderne si contemporane, releva un sondaj realizat de CT&Research realizat la comanda Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) si dat publicitatii miercuri, informeaza AGERPRES.

Potrivit cercetarii, la intrebarea „Care credeti dvs. ca a fost personalitatea istorica cea mai importanta (marcanta) pentru istoria moderna si contemporana a Romaniei?”, pe primul loc s-a situat Nicolae Ceausescu – 26,6%, urmat de Regele Mihai – 21,4%, Regele Ferdinand I – 11,6%, Regele Carol al II-lea – 5,4% si Nicolae Iorga – 4,9%.

Pe urmatoarele locuri se situeaza, in ordine: Regina Maria – 4,8%; Nicolae Titulescu – 4,1%; Ion Iliescu – 3,5%; Ion Antonescu – 3,1%; Gheorghe Gheorghiu Dej – 2,4%; Ion I.C. Bratianu – 2,3%; Corneliu Coposu – 2,3%; Traian Basescu – 1,1%; Klaus Iohannis – 1,0%; Emil Constantinescu – 0,4%.

Un procent de 0,1% au numit „Alta personalitate istorica”, iar 5,1% s-au incadrat la „Nu stiu/Nu raspund”.

La intrebarea „Care credeti dvs. ca a fost personalitatea culturala cea mai importanta (marcanta) pentru istoria moderna si contemporana a Romaniei?”, romanii l-au asezat pe primul loc pe Constantin Brancusi – 30,3%, urmat George Enescu – 18,6%, Nicolae Iorga – 8,8%, Mircea Eliade – 6,2% si Gheorghe Zamfir – 6,1%.

Acestia sunt urmati in ordine de: Maria Tanase – 6,0%; Emil Cioran – 4,0%; Marin Preda – 3,4%; Petre Tutea – 2,5%; Eugen Ionescu – 1,6%; Nicolae Steinhardt – 1,2%; Constantin Noica – 1,1%; Dumitru Staniloae – 1,0%; Sergiu Celibidache – 0,8% si Zoe Dumitrescu Busulenga – 0,1%.

In randul celor care Nu stiu/Nu raspund s-au situat 7,9% dintre respondenti iar 0,3% s-au incadrat la „Alta personalitate culturala”.

Potrivit presedintelui FUMN, Dan Dungaciu, aparitia in premiera a celor doi regi ai Romaniei intre personalitatile istorice mentionate de respondenti reprezinta un fapt semnificativ deoarece arata ca „raportarea la monarhie si la ceea ce a insemnat ea, cu valori si simbolistica profunda, inseamna, de fapt, o neraportare la clasa politica actuala”, „un vot de blam pe care il acorzi unui prezent care nu iti place”.

Parte a proiectului „Agresiuni identitare si patrimoniu nematerial”, sondajul, prima cercetare comparativa pentru regiunile istorice Transilvania, Moldova, Muntenia si Basarabia (R. Moldova), a fost realizat la nivel national, in perioada 13 – 21 noiembrie, pe un esantion multistratificat, probabilistic de 1.400 persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei neinstitutionalizata, cu varsta de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de ą 2,6%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor, chestionarele fiind aplicate in toate judetele Romaniei si in sectoarele municipiului Bucuresti. Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului National de Statistica.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2