Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre romani cred ca Romania merge intr-o directie gresita

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romanii sunt mai pesimisti in ceea ce priveste directia propriei tari si mai optimisti fata de cea a Europei, concluzioneaza INSCOP Research, care a realizat un sondaj national in perioada 5 – 13 martie, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, informeaza AGERPRES.

Potrivit sondajului, care a avut ca tema opinia populatiei privind directia in care se indreapta Romania si Europa, 72,8% dintre romani considera ca directia in care se indreapta tara este gresita, un 17,8% sunt de parere ca directia este buna, in timp ce 9,4% dintre respondenti nu stiu sau au ales sa nu raspunda.

Conform INSCOP Research, comparativ cu finalul anului trecut, se observa o crestere „semnificativa” a ponderii romanilor care cred ca lucrurile in Europa merg intr-o directie buna. Totodata, perceptia directiei in care merge Romania se mentine „puternic negativa”, fara variatii semnificative fata de luna anterioara.

Comparativ cu un sondaj similar publicat luna trecuta, a crescut usor atat procentul respondentilor care cred ca tara merge intr-o directie gresita, cat si al celor care cred ca tara merge intr-o directie buna. Fata de 2017, procentul optimistilor s-a injumatatit, indica INSCOP.

Astfel, de la 36,6% dintre romani care erau de parere in iulie 2017 ca Romania merge intr-o directie buna, mai impartaseau aceasta perceptie doar 22,8% in noiembrie 2017, 19,9% in februarie 2018, 19,1% in octombrie 2018, 18,7% in noiembrie 2018 si 16,9% in ianuarie-februarie 2019.

Cei mai multi respondenti (46,7%) sunt de parere ca Europa se indreapta intr-o directie buna, in timp ce 35,3% apreciaza ca merge in directia gresita. Procentul non-raspunsurilor este de 17,9%.

Cercetarea mai arata ca, fata de februarie 2019, respectiv noiembrie 2018, se mentine tendinta „clara” de crestere a optimismului cu privire la directia in care se indreapta lucrurile in Europa, respectiv de scadere a pesimismului, precizeaza INSCOP Research. Comparativ cu finalul anului trecut (luna octombrie-noiembrie 2018), diminuarea perceptiei privind directia gresita in care se indreapta lucrurile in Europa este semnificativa, de la 42,5% la 35,3%.

In cinci luni, ponderea celor pesimisti cu privire la directia in care se indreapta Europa s-a diminuat cu peste 7 procente. Similar, procentul celor care cred ca Europa se indreapta intr-o directie buna a crescut in aceeasi perioada cu peste 5 procente. Practic, daca in noiembrie 2018, ponderea celor care credeau ca lucrurile in Europa merg intr-o directie gresita era mai mare cu 1,3% decat ponderea celor care cred ca lucrurile merg intr-o directie buna, in martie 2019 situatia s-a inversat, ponderea celor care percep o directie buna fiind cu 11,4% mai mare decat a celor care cred ca lucrurile in Europa merg intr-o directie gresita, explica realizatorii sondajului.

Cercetarea sociologica mai releva ca apropierea de momentul alegerilor europarlamentare, dar si evenimente recente care au mediatizat puternic activitatea institutiilor europene in Romania – preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene si suita de evenimente generata de acest eveniment, procedurile privind desemnarea viitorului procuror european, par sa fi favorizat „semnificativ” imbunatatirea perceptiei asupra directiei in care merg lucrurile in Europa, precizeaza INSCOP.

Sondajul a fost realizat in perioada 5 – 13 martie, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Volumul esantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1.053 de persoane, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2