Sondaj: Peste o treime dintre romani sunt optimisti in privinta finantelor personale; doar 50% sunt multumiti de locul de munca

Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape 37% dintre romani privesc cu optimism anul 2019 cand isi evalueaza situatia financiara, insa doar jumatate dintre acestia sunt multumiti de locul actual de munca, potrivit datelor unui sondaj de specialitate desfasurat la nivel national, informeaza AGERPRES.

Un element care uneste aproape toate categoriile este perceptia asupra puterii de cumparare, in conditiile in care peste 81% dintre respondenti considera ca pot cumpara mai putine lucruri cu 100 de lei fata de 2018.

„Cum fiecare are propria optica asupra finantelor personale, optimistii sunt urmati de cei aproape o treime care simt ca si acest an va fi la fel ca 2018 si, respectiv, de cei 30% care se declara de-a dreptul pesimisti. Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani considera ca nivelul de trai este si va ramane neschimbat in acest an, iar aproape 28% se pregatesc pentru un an in care viata va fi mai grea decat in 2018. Daca 43% dintre romani dispun de aceleasi finante ca anul trecut, doi din zece respondenti isi vad economiile erodate si mai putin de 16% au reusit sa stranga mai multi bani”, se spune intr-un comunicat al companiei Provident Financial Romania, care a realizat sondajul pe un esantion reprezentativ de 1.821 respondenti.

Conform studiului, preocuparea principala este, pentru aproape o treime dintre romani, sa economiseasca mai mult in acest an, iar la o distanta foarte mica – 31% – sunt cei care pur si simplu vor sa mai reduca din datorii. Podiumul este completat de cei 17% care si-au planificat investitii, in special in casa.

Intentia de a investi departajeaza aproape egal romanii: 35% sunt dispusi sa investeasca mai putin decat anul trecut, in timp ce 34% vor sa investeasca mai mult. Chiar si asa, cei mai multi dintre respondenti – 37% – nici nu se gandesc la investitii si sunt constienti ca vor economisi mult mai putin decat anul trecut.

Intrebati care sunt principalii factori care le influenteaza nivelul de trai, aproape sase romani din 10 au nominalizat nivelul salarial si siguranta serviciului.

Constienti ca serviciul si salariul au cea mai mare pondere in nivelul de trai, jumatate dintre romani se declara multumiti de locul de munca. Cu toate acestea, procentul celor care considera ca primesc un salariu suficient de bun scade sub 33% si doar 23% dintre respondenti au incercat sa isi imbunatateasca situatia, cerand o marire.

De partea cealalta, 45% dintre romani sunt nemultumiti de salariu, dar aproape sase romani din 10 nu si-au gasit sau nici nu si-au cautat curajul de a solicita o marire de salariu.

De doua ori mai multi angajati au avut curajul de a cere o marire rasplatit cu un raspuns pozitiv – 12% – decat cei care au fost refuzati – 6,5%. In acest context, angajatorii se dovedesc a fi mai proactivi, iar peste o treime dintre respondenti admit ca au primit mariri salariale fara a le solicita.

Daca angajatorii ofera de la sine mariri salariale, angajatii raspund cu un nivel ridicat de fidelitate – nu mai putin de 41% sunt dispusi sa lucreze pentru angajatorul actual pentru o perioada mai mare de cinci ani. La polul opus, 14% vor sa schimbe rapid serviciul, in cel mult sase luni.

Intr-o discutie despre cautarea activa pentru un alt loc de munca, doua treimi dintre respondenti spun ca nu fac asta si nu au niciun plan in aceasta privinta. Dintre cei care isi cauta un alt serviciu, insa, majoritatea – 17% – admite ca face acest lucru de mai putin de jumatate de an, 10% de peste un an si 6% de 6-12 luni.

Sondajul a fost efectuat in luna februarie a acestui an pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.821 respondenti. Publicul feminin reprezinta 54,2%, 20% dintre respondenti locuiesc in Bucuresti, urmati de cei din Iasi – 3,9%, Cluj-Napoca – 3,6%, Ploiesti – 3% si Brasov – 2,9%. Varsta respondentilor se incadreaza in intervalul 18-55 de ani, iar doua treimi se declara absolventi de colegiu, universitate sau master.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole