Sondaje: Nici germanii, nici francezii nu mai au incredere in guvernanti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Sondaje de opinie ale caror rezultate au fost difuzate joi arata ca germanii nu mai au incredere in guvernul condus de cancelarul Angela Merkel, iar francezii nu mai sunt convinsi de actiunile presedintelui Emmanuel Macron si de premierul Edouard Philippe, informeaza AGERPRES.

Un sondaj de opinie efectuat marti si miercuri de agentia Infratest releva ca 78% din germani sunt foarte nemultumiti sau complet nemultumiti de cabinetul de la Berlin; proportia este in crestere cu 15% fata de iunie, precizeaza DPA. Doar 21% s-au declarat satisfacuti sau foarte satisfacuti, cu 16% mai putini decat in luna precedenta. Doua treimi din esantionul de 1005 de persoane intervievate considera ca Merkel pierde controlul asupra celor doua formatiuni de centru dreapta – propriul partid, Uniunea Crestin Democrata (CDU) si aliatul bavarez al acestuia, Uniunea Crestin Sociala (CSU). Cu toate acestea, cancelarul inca mai are o cota de incredere de 48%, in scadere cu 2%.

Potrivit unui alt sondaj, pe un esantion de 1505 germani, daca s-ar organiza alegeri acum, CDU si CSU ar totaliza 30% din voturi, iar partenerull lor de coalitie, Partidul Social Democrat (SPD) 18%, ceea ce nu le-ar mai asigura majoritatea parlamentara.

In Franta, presedintele Macron intruneste aprecieri favorabile de la numai 34% din cetateni, iar premierul Philippe doar 31%, conform unui sondaj realizat de Elabe si citat de AFP. Rezultatele sunt similare cu cele obtinute de Odoxa, la comanda cotidianului Le Figaro si a postului de radio franceinfo. Peste 60% din francezi nu mai au incredere in modul de rezolvare a problemelor nationale de catre seful statului, iar 57% se indoiesc si de actiunile prim-ministrului; procentajele nefavorabile celor doi au crescut din iunie cu 5%, respectiv 3%.

AFP reaminteste ca la un an dupa alegere, fostul presedinte Francois Hollande era considerat promotorul unei politici corecte de 31% din francezi, iar in prezent, la acelasi interval dupa scrutin, Macron inregistreaza doar 29%.

In acelasi timp, francezii sunt convinsi in proportie de 72% ca parlamentul nu face altceva decit sa inregistreze legile decise de executiv, iar in acest context 45% considera inutil gestul presedintelui de a se adresa luni camerelor reunite ale legislativului. Pana luna trecuta, Macron era considerat simpatic de o mica majoritate; in prezent, dupa o scadere de 6%, nici macar acest epitet nu ii mai este asociat decat de 45% din cetateni.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2