Sorina Pintea: Am nevoie de medici aici, in Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat duminica seara, referitor la medicii rezidenti, ca a lansat o idee, si nu o propunere legislativa, iar statul are nevoie de medici in Romania si este interesat de tinerii medici, avand in vedere ca finanteaza 5.730 de locuri la rezidentiat, au fost majorate salariile si a fost inceput un program de dotare a spitalelor, informeaza AGERPRES.

„Eu nu consider ca este un scandal, pentru ca nu am lansat in spatiul public o propunere legislativa, am avut niste opinii legate de faptul ca in acest moment noi producem medici, pentru ca, daca ne uitam, anul acesta au fost scoase cele mai multe locuri la rezidentiat.

Am si suplimentat numarul de locuri, astfel incat toti cei care au obtinut punctajul minim sa poate sa intre pe o specialitate, medicina de familie si epidemiologie. (…) Deci nu putem spune ca nu ne intereseaza tinerii medici, atata vreme cat avem 5.730 de locuri la rezidentiat finantate, cu salarii majorate, nu putem spune ca Romania nu este interesata de soarta absolventilor de Medicina”, a spus Sorina Pintea, la B1 TV.

Ministrul a subliniat ca nu a fost lansat lansat niciun proiect legislativ si a afirmat ca tari precum Ungaria si Germania au luat masuri pentru mentinerea medicilor in tara.

„Si atunci, bineinteles ca am lansat in spatiul public o idee, cum ca statul roman investeste foarte multi bani si teoretic ar trebui sa-si tina medicii in tara, asa cum face Ungaria, asa cum face Germania, care si-a redus la jumatate numarul medicilor pe care-i pregateste. Deci n-am lansat nimic legislativ.

Australia face acelasi lucru acum, fac mai multe tari lucrul acesta, deci n-as putea spune ca nu e chibzuita (ideea mentinerii medicilor rezidenti in tara – n.r.) , este chibzuita, pentru ca eu am nevoie de medici aici, in Romania. E adevarat, majorarea salariala nu este suficienta. Am inceput si un program de dotare a spitalelor (…), computer tomografe, RMN-uri”, a mentionat Pintea.

Aceasta a exemplificat faptul ca unele spitale din tara, precum cele din Galati si Tulcea, se confrunta cu lipsa de medici, iar in alte zone, in special in centrele universitare, este surplus de medici.

„Avem un asa-zis deficit de medici, citeam (…) ca spitalul din Galati are nevoie de 40 de medici, spitalul din Tulcea, unde am fost de curand, are nevoie de 22 de medici, spitalul din Nehoiu va inchide sectia de pediatrie pentru ca singurul medic va pleca, are 67 de ani, deci avem deficit in anumite zone si surplus in alte zone. Si eu imi pun intrebarea, daca merg in strainatate, nu toti pot sa mearga intr-un spital universitar, de ce n-ar merge in Tulcea, in Galati? Pentru ca aceste spitale au un program de dotare foarte bine pus la punct.

Eu am vazut la Tulcea aparatura medicala pe care mi-as fi dorit s-o vad si in alte spitale. Sunt convinsa ca este si la Galati, la Galati inca nu am ajuns. (…) In Bucuresti, de exemplu, sunt medici care nu au post intr-un spital si fac garzi in spitalele mari, spuneam ca medicii angajati la stat nu mai sunt interesati, nu mai doresc sa faca foarte multe garzi si stau si lucreaza pe contract de garzi.

Discutam cu un medic din Urziceni, un chirurg, care spunea ca a stat 14 ani in Bucuresti pe contract de garzi, spunand ca astepta sa prinda un post de chirurg. A ales sa mearga la Urziceni, unde poate sa-si faca meseria, e adevarat, nu la nivel de centru universitar, dar pana la urma pacientii se trateaza nu doar in centrele universitare”, a mai spus ministrul Sorina Pintea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2