Sorina Pintea: Cererile medicilor de a pleca din tara au scazut cu 45-50%; exista solicitari de a se intoarce

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat luni, la Bistrita, ca numarul cererilor depuse de medici pentru a profesa in afara tarii a scazut aproape la jumatate, potrivit unor date centralizate pana in luna august, si ca a crescut numarul solicitarilor de a reveni in Romania, informeaza AGERPRES.

“Exista niste date partiale, pentru ca noi am cerut un audit al Curtii de Conturi pe aceasta zona, si s-au prelucrat niste date statistice pana in luna august. Da, cererile depuse de medici pentru a pleca in strainatate, pentru acele certificate de conformitate, au scazut cu aproximativ 45-50%. Exista, in schimb, foarte multe solicitari pentru a se intoarce in Romania”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a vorbit despre intentia ministerului pe care il conduce de a organiza concursurile pentru posturile de medici la nivel national, astfel incat sa existe o repartizare echitabila pe intreg teritoriul tarii.

“Din pacate, Ministerul Sanatatii nu poate sa controleze numarul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. (…) Practic, repartizarea zonala a medicilor este cumva inechitabila. Centrele universitare, orasele mari sunt supraaglomerate, in timp ce orasele mici, zona rurala duc lipsa de medici. Vom incerca sa realizam o centralizare a posturilor, astfel incat sa putem organiza la nivel national aceste concursuri, sa putem repartiza echitabil pe tot teritoriul tarii”, a explicat Pintea.

Ministrul a dat ca exemplu situatia medicilor de familie din mediul rural, spunand ca aproximativ 700 de astfel de cabinete sunt neacoperite.

Intrebata daca exista o garantie ca rezidentii din domeniul medicinii de familie vor merge in mediul rural, pentru a acoperi golurile, Sorina Pintea a spus ca va trebui gasita o solutie in acest sens pana la 1 ianuarie 2019, pentru ca acestia “sa serveasca in primul rand Romania”.

“In momentul in care am promovat in Guvern, vineri, aceasta hotarare (referitoare la majorarea cifrei de scolarizare pentru pregatirea in rezidentiat – n.r.), domnul ministru de Finante a ridicat aceasta problema. Pana in 1 ianuarie, ne vom gandi la o solutie, astfel incat cei in care Romania investeste sa serveasca in primul rand Romania”, a punctat ministrul Sanatatii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *