Sorina Pintea: Controalele la spitalele de psihiatrie, de saptamana viitoare

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat miercuri ca incepand de saptamana viitoare vor fi facute controale la toate spitalele de psihiatrie si masuri de siguranta.

“Am discutat cu inspectorul sef al Ministerului Sanatatii, care a conceput un plan de control, pe care il voi vedea in cursul zilei de astazi si de luni vor incepe controale la toate spitalele de psihiatrie. Eu voi merge la spitalele de psihiatrie si masuri de siguranta, dar numai dupa ce voi merge saptamana viitoare, probabil marti sau miercuri, la Spitalul Poiana-Mare din judetul Dolj, care pana in 2002 a avut statut de masuri de siguranta si care i-a fost retras pentru ca acolo erau niste conditii inumane”, a mai declarat Pintea.

Potrivit ei, de acum doua luni au fost facute analize privind personalul si supraaglomerarea din aceste unitati medicale.

“Am inceput in urma cu doua luni, dar eu nu am considerat necesar sa spun public ce fac si ce planuri avem. Nu a fost vorba de controale, noi am facut o analiza a personalului, a supraaglomerarii si am pregatit niste documente pe care sa le discutam impreuna cu Ministerul Muncii pe partea de social, pentru ca, stiti bine, pacientii sunt externati, din punctul nostru de vedere, rolul nostru se termina acolo, ei sunt luati pe semnatura de familii, dar nu sunt monitorizati suficient. (…) Am facut un draft de procedura de proiect pe care urma sa il discutam cu Ministerul Muncii, pentru partea de masuri de siguranta avem tot un draft, pe care urma sa il discutam cu Ministerul Justitiei. De doua luni asta facem, analize”, a afirmat Pintea.

Gradul de ocupare a spitalelor de psihiatrie din toata tara, a adaugat Pintea, este de aproximativ 60%.

“In momentul in care am o situatie cu numarul de paturi de la psihiatrie intr-o zi si numarul de paturi ocupate pot sa spun ca sunt paturi libere, pentru ca gradul de ocupare a spitalelor de psihiatrie din toata tara este de aproximativ 60%. (…) Per total. (…) Analizele trebuie facute punctual: pe cronic, pe acuti, pe masuri de siguranta si asta am inceput sa facem. (…) Societatea civila care spune ca trebuia sa facem nu stiu cate lucruri nu a facut foarte multe propuneri. (…) Saptamana viitoare am convocat o intalnire intre Comisia de psihiatrie a MS, reprezentantii societatii civile, unii dintre ei fiind extraordinari, cu care am mai avut contacte si care au avut niste idei, dar vreau sa chem la aceasta intalnire si medici care lucreaza efectiv in aceste sectii. (….) Masurile despre care vorbeam urgente pot sa fie implementate incepand de saptamana viitoare, dar specialistii, societatea civila trebuie sa se inteleaga. (….) Se spunea ca nu exista un program national de sanatate mintala. Exista, exista instruiri periodice cu angajatii sectiilor de psihiatrie”, a sustinut Sorina Pintea.

Potrivit ministrului, sunt spitale pentru care au fost alocate fonduri, dar nu au fost facute investitii.

“Pot sa va dau exemple unde s-au facut alocari bugetare si pana in prezent nu sunt facute nici macar procedurile. (…) Am sa fac o lista neagra a celor care nu au inteles ce au de facut. (…) Exista niste masuri coercitive pe care le vom lua. Daca nu putem noi, pentru ca nu sunt in subordinea ministerului, atunci vom transmite Consiliilor Judetene”, a aratat Sorina Pintea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2