Sorina Pintea: Cresterea pe investitii a bugetului Ministerului Sanatatii este de aproximativ 84%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1


Bugetul Ministerului Sanatatii din 2019 este structurat pe investitii si pe programe nationale curative si preventie, cresterea pe investitii fiind de aproximativ 84%, a declarat vineri ministrul Sorina Pintea, relateaza Agerpres.

„Bugetul pentru investitii al Ministerului Sanatatii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodata si prin comparatie v-as propune niste cifre: in 2017 am avut 170 de milioane de lei, 2018 – 193 de milioane de lei, 2019 – un miliard o suta de mii de lei. Cresterea pe investitii este de aproximativ 84%. In 2018, cu 1 martie au crescut salariile medicilor si asistentilor medicali pana la nivelul 2022, astfel incat am ajuns la un nivel al salariilor apropiat de al tarilor UE”, a afirmat Sorina Pintea, la RTV.

Ea spus ca in programele nationale de preventie din 2019 este propus testul Panorama pentru femeile insarcinate.

„As incepe cu programele nationale de preventie, pentru ca au fost foarte multe discutii in spatiul public legate de acel test Panorama pe care il propunem pentru femeile insarcinate. Este vorba de un test pe care o femeie insarcinata poate sa il faca incepand cu saptamana a noua de sarcina si care depisteaza eventuale anomalii genetice. Testul este acurat in proportie de 99%. Deci, pana la urma este vorba de a risipi temerile normale ale viitoarelor mame in ceea ce priveste sanatatea copilului. Depisteaza anomalii precum sindromul Down, boli rare si alte aspecte care duc la multe drame familiale. Este un test care costa aproximativ 2.500 de lei si pe care nu orice viitoare mama si-l poate permite”, a explicat Pintea.

Ministrul a mai vorbit despre suplimentarea bugetului pentru continuarea programului de diabet juvenil si pentru diabetul de tip 1. „Copiii care sufera de diabet beneficiaza de montarea unui sistem de senzori care monitorizeaza glicemia, dar este un program pentru toti pacientii bolnavi de diabet de tip 1 – pentru 41.000 de pacienti”, a spus Pintea.

De asemenea, ea a mentionat existenta unui program pentru finantarea markerilor moleculari. „Pentru ca medicii sa poata prescrie tratamentul inovativ au nevoie de aceste testari, care sunt absolut necesare si care in acest moment se fac de catre firmele farma pentru anumite categorii de pacientii. Vorbim de cei care sunt deja bolnavi, care au nevoie de aceste testari pentru a putea beneficia de tratamentul cel mai bun. Pe de alta parte, in acest program vorbim de niste teste de screening tot pentru aceasta patologie”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a mentionat si programul de vitamina D care beneficiaza de finantare. „Specialistii spun ca este posibil ca aproximativ 65% din populatia Romaniei sa aiba carente de vitamina D, care trebuie corectate. In cadrul acestui program este vorba de testarea acestei carente si apoi sustinerea medicatiei pentru persoanele care au aceasta carenta. Apoi este vorba de finantarea spitalelor care vor face acest tip de analiza cu echipamentul necesar”, a punctat ministrul.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole