Sorina Pintea: Licitatia pentru achizitia vaccinului HPV este finalizata

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat miercuri, la conferinta la nivel inalt „Valoarea datelor in oncologie”, ca licitatia pentru achizitia vaccinului HPV este finalizata, relateaza Agerpres.

„Licitatia pentru achizitia vaccinului HPV este finalizata, este in evaluare. Vom putea implementa si acest lucru, deci sunt lucruri care merg. Molecule noi care vor fi introduse. Oricum, stiti foarte bine, am iesit din zona rosie a Uniunii Europene, practic, si am ajuns totusi sa putem discuta ca putem trata in conditii de siguranta pacientii”, a spus Pintea, dupa participarea la deschiderea evenimentului organizat de Centrul pentru Inovare in Medicina, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE.

In cuvantul rostit in cadrul conferintei, Sorina Pintea a subliniat necesitatea bugetarii programelor nationale de lupta impotriva cancerului.

„In 2017 a demarat implementarea unui obiectiv important al Strategiei Nationale de Sanatate, obiectiv care are sapte axe prioritare. Si aici ma refer la Planul National de Cancer. Si am incepe prin monitorizarea cancerului prin registre regionale de cancer si un registru national. Ministerul Sanatatii a dezvoltat si are in implementare in acest moment in parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor un proiect finantat prin Programul Operational Competitivitate, care vizeaza consolidarea sistemului de informatii in sanatate. Consolidarea registrelor de cancer reprezinta o componenta importanta a acestui proiect”, a precizat ministrul.

Implementarea proiectului realizat in parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor a inceput in urma cu 6 luni si urmeaza sa se incheie peste un an, a spus ministrul Sanatatii.

„Sunt 108 registre de boala in acest moment. Dar, pe langa aceste registre de boala, avem registre de pacienti, avem mai multe lucruri in desfasurare. Pe de alta parte exista Programul informatic al Casei, care ar fi putut fi utilizat in acest sens, in a constitui, cel putin partial, aceste registre. Pot sa va spun ca lucram la acest aspect. Sunt mai multe lucruri in implementare. (…) E nevoie de o predictibilitate in sistem. Ca sa poti bugeta o activitate corespunzator, trebuie sa ai si o predictibilitate”, a explicat Pintea.

Ministrul Sanatatii a mai amintit proiectele de consolidare a Programului national de screening pentru cancerul de col uterin si instituirea proiectelor-pilot pentru screening pentru cancerul de san si cancerul colo-rectal, „investitiile importante” in dotarea cu computer tomograf si aparate de rezonanta magnetica nucleara, elaborarea de programe terapeutice pentru 32 de molecule noi care au fost incluse in Programul National de Oncologie.

„Prin programul derulat cu Banca Mondiala, s-au achizitionat opt aparate de radioterapie, dintre care unele s-au instalat deja, iar celelalte vor fi instalate pana la sfarsitul acestui an. Pe de alta parte, impreuna cu cei de la Banca Mondiala, am negociat achizitia a inca 10 aparate de radioterapie pentru a fi instalate acolo unde numarul pacientilor este mare si in crestere”, a indicat Pintea.

La randul sau, Victor Negrescu, consilier onorific al prim-ministrului, a accentuat ca sintagma „lupta impotriva cancerului” nu trebuie sa ramana doar un slogan, mentionand ca, daca in 2015,1,3 milioane de persoane mureau in UE din cauza cancerului, in 2018 numarul acestora a ajuns la aproape 2 milioane.

„A folosi datele, inovatia, in ceea ce inseamna actul medical astazi reprezinta o realitate, asupra careia ar trebui sa ne aplecam si pentru care trebuie sa acordam o finantare adecvata atat la nivel national, cat mai ales la nivel european. Este foarte bine ca ne fixam prioritati largi, dar, de asemenea, ar fi extrem de important in contextul negocierilor privind viitorul buget european sa alocam politicilor de sanatate o finantare adecvata. Acest lucru inseamna intr-adevar ca in viitorul buget sa reusim sa alocam resursele corespunzatoare nu doar in Programul de cercetare ‘Orizont Europa’, cum se pare ca s-a gandit, dar si pentru alte tipuri de solutii de finantare la nivel european, inclusiv in politica de coeziune, inclusiv in politica destinata formarii resurselor umane. Ar trebui ca aceasta finantare la nivelul sanatatii sa devina o finantare pluridisciplinara, adica sa regasim solutii de finantare pe toate axele posibile de finantare la nivel european”, a spus Negrescu.

Potrivit presedintelui Centrului de Inovare in Medicina Bucuresti, Marius Geanta, organizatorii conferintei „Valoarea datelor in oncologie” doresc propunerea pe agenda UE a unui „plan european impotriva cancerului, care sa fie bazat pe date, pe tehnologii, pe inteligenta umana si pe empatie”.

„Am strans foarte multe dovezi care arata ca tehnologia este deja prezenta in managementul cancerului, de la registrele de boala, pana la genomica si inteligenta artificiala si aceste tehnologii pot sa faca diferenta pentru pacienti, de la preventie, la depistarea precoce, la diagnostic si la tratament. Evenimentul pune impreuna toate aceste perspective, intr-o structura (…) in doua parti – o parte care priveste o abordare la nivel individual, pornind de la ideea ca putem sa generam date pentru fiecare persoana in parte, care sa contribuie la crearea unui ‘geaman virtual’, care sa ne permita, vorbind plastic, sa testam pe modele computerizate, inainte de a testa pe oameni, diverse interventii. Al doilea plan al discutiei tine de sistemele de sanatate, pentru ca inovatiile in oncologie sunt exponentiale, iar sistemele de sanatate din toata lumea, nu doar din Romania, nu au inca acea capacitate de a se adapta si implementa cat mai repede aceste inovatii”, a declarat Marius Geanta, pentru AGERPRES.

In deschiderea evenimentului, a fost transmis un mesaj video al liderului grupului PPE din Parlamentul european, Manfred Weber, candidat la sefia Comisiei Europene, in care acesta, amintind ca a dedicat o atentie deosebita in intreaga sa campanie pentru alegerile europarlamentare problemei combaterii cancerului, subliniaza ca doreste implementarea unor masuri in domeniu si cu sprijinul viitorului Legislativ European.

„In urmatoarele saptamani vom discuta si vom decide alaturi de fortele politice din Parlamentul European despre proiectele pe care vrem sa le prioritizam pentru viitorii cinci ani. Familia mea politica, PPE, va urma acest principiu de a ne uni resursele in lupta cu cancerul”, a transmis Weber.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2