Sorina Pintea: Nu exista un registru al pacientilor bolnavi de cancer; avem o evidenta a acestora

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat marti ca nu exista un registru al pacientilor bolnavi de cancer, insa exista o evidenta a acestora si a anuntat ca miercuri va fi deschis oficial primul centru finantat cu bani de la Banca Mondiala pentru bolnavii de cancer, informeaza AGERPRES.

„Intr-adevar, nu exista in acest moment un registru al pacientilor bolnavi de cancer. Ministerul Sanatatii a depus anul trecut o cerere de finantare pentru a accesa bani europeni pentru a crea 108 noi registre de boala. Dar exista Programul National de oncologie prin care orice bolnav care este depistat si are acces la tratament este inregistrat. Prin urmare, avem o evidenta a acestora”, a declarat Sorina Pintea intr-o interventie telefonica la Digi Tv.

Ministrul a anuntat ca a fost reluat programul Bancii Mondiale, care era blocat, in privinta echipamentelor de radioterapie.

„Si maine vom deschide oficial si vor acea acces si pacientii la primul centru finantat cu banii Bancii Mondiale. Acest centru este la Baia Mare. In cursul acestui an se vor deschide si celelalte patru centre pentru care contractele s-au semnat in 2017. Am demarat programele de screening concomitent cu crearea acestui registru. Este adevarat (…), nu putem face intr-un an ce nu s-a facut in ultimii 30. Dar trebuie sa recunoastem ca sunt molecule noi introduse, exista programe de dotare cu aparatura”, a adaugat Sorina Pintea.

Ea a aratat ca cel mai avansat este programul de screening pentru cancerul de col uterin, in valoare de 5 milioane de euro, in cadrul caruia s-au achizitionat deja echipamentele necesare in opt unitati din centrele universitare.

„Apoi, avem in implementare un proiect de screening pentru cancerul de san, tot in valoare de 5 milioane de euro. Aici, implementarea efectiva a inceput doar in zona Cluj. Avem un proiect de dezvoltare si planificare a initierii programului de screening in cancerul de col rectal, incepe in luna mai. Aici faza de implementare efectiva n-a inceput, va incepe in luna mai. Incepem sa avem preventia”, a spus ministrul Pintea.

Sorina Pintea a mentionat ca este nevoie si de informare. „Medicul curant este dator sa informeze pacientul asupra tuturor posibilitatilor de tratament, cat si asupra posibilitatilor de a-l face in Romania sau in alta tara”, a spus ministrul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2