Sorina Pintea: Numarul bolnavilor de diabet-823.00; se constanta o crestere a incidentei acestei afectiuni si la copii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 800.000 de persoane sufera de diabet in Romania, iar programul national legat de aceasta afectiune, care a demarat in luna octombrie, va functiona mult mai bine in 2019, a afirmat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, care a aratat ca se constata o crestere a incidentei acestei boli in randul copiilor, relateaza Agerpres.

„Numarul de persoane care sufera de diabet este foarte mare – 823.000 la nivelul tarii, care sunt tratati in cadrul programului national de diabet. Incidenta diabetului este foarte mare la nivelul Romaniei – 12,4% din nivelul populatiei Romaniei. (…) In randurile copiilor se constata o crestere a incidentei diabetului. Astazi avem in monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip I. Aceste date au impus necesitatea unei masuri urgente. In primul rand pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor cu diabet. O buna monitorizare a glicemiei va reduce riscul de aparitie a complicatiilor acute si cronice cauzate de diabet. (…) Un rol important il are medicul de familie, care are posibilitatea sa evalueze riscul de imbolnavire (…) prin efectuarea controalelor de rutina”, a declarat ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa prilejuita de marcarea Zilei Mondiale a Diabetului.

Pintea a explicat ca, in prezent, subprogramul national de diabet tip I se desfasoara in 11 centre regionale.

„Astfel achizitia, montarea si eliberarea dispozitivelor medicale specifice diabetului zaharat de tip I se realizeaza prin centrele metodologice regionale Bucuresti – 4 spitale, Timisoara – 2 spitale, Iasi – 2 spitale, Cluj – 2 spitale, Dolj – un spital”, a punctat Pintea.

Ea a precizat ca Ministerul Sanatatii are in vedere extinderea acestor centre, iar programul demarat in luna octombrie va functiona mult mai bine de anul viitor.

„In acest moment au fost alocate sume la solicitari centrelor regionale din Iasi, Timisoara si Bucuresti. Credem ca programul demarat in luna octombrie va functiona mult mai bine anul viitor, pentru ca exista niste termene legate de procedurile de achizitii si pe care trebuie sa le respectam”, a aratat ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a spus ca s-au alocat fonduri pentru achizitia de dispozitive de monitorizare a glicemiei pentru 500 de copii, insa s-au depus putine dosare.

„Sumele pentru anul viitor vor fi alocate pentru toti copiii – cei 3.440 aflati in evidenta. Important este ca acei pacienti sa faca solicitari, sa se faca aceste dosare. Noi am spus ca alocam anul acesta bani pentru 500, este nevoie de alocarea banilor pentru a putea permite inceperea programului de achizitie, dar am citit solicitarile. Ori populatia nu e informata, ori exista o anumita reticenta. Nici nu stiu cum sa explic, important este ca s-a pornit. Anul viitor vor avea mult mai mult curaj sa depuna dosare si sa ceara dispozitivele”, a mentionat Pintea.

In context, ministrul a explicat procedura necesara pentru depunerea dosarelor de achizitionare a senzorilor de monitorizare a glicemiei.

„Medicul diabetolog intocmeste dosarul pe baza criteriilor medicale de admisie in program. Documentele sunt transmise Casei de Asigurari de Sanatate cu care centrul respectiv se afla in relatie contractuala, Casa de Asigurari centralizeaza dosarele primite si le transmite Comisiei de evaluare a Centrului metodologic regional, care spuneam ca sunt aceste 11 centre care trebuie sa primeasca dosarele. Comisia de evaluare din Centrul metodologic verifica respectarea criteriilor de eligibilitate, dar de regula nu le mai verifica, pentru ca se trimit niste grile care se bifeaza, apoi emit o decizie in baza careia se realizeaza includerea in program”, a informat ministrul.

Totodata, ea a facut apel la medicii de familie sa utilizeze riscograma pentru a preveni si depista in fazele incipiente diverse afectiuni, printre care si diabetul. „Medicul de familie poate preveni imbolnaviri prin consilierea persoanelor din lista proprie prin adoptarea unui stil de viata sanatos si o dieta corespunzatoare”, a sustinut ministrul.

Pintea a reamintit ca, incepand din acest an, pachetul de servicii medicale de baza contine screeningul prenatal, realizat in maternitati.

„In cadrul acestui pachet, fiecare gravida are acces la o serie de servicii medicale, printre care sunt incluse controlul glicemiei si toleranta la glucoza. In programul care se adreseaza pacientilor de diabet au fost incluse si trei molecule noi, care cresc optiunile de tratament ale adultilor cu diabet zaharat tip II”, a mai aratat ministrul Sanatatii.

La nivel national, in anul 2017, 1.785.300 de persoane cu varsta intre 20 si 79 de ani, reprezentand 12,4% din populatia Romaniei, suferea de diabet.

La nivel mondial, 1 din 11 adulti are diabet (aproximativ 425 milioane), iar majoritatea cazurilor sunt diabet tip II.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2