Sorina Pintea: Protestele din sanatate nu sunt o solutie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, joi, la Cluj, ca protestele din sanatate nu sunt o solutie, informeaza AGERPRES.

“De la bun inceput, de cand s-a anuntat calendarul protestelor, le-am spus ca asta nu este o solutie. Solutia este sa stam cu totii sa vedem ce facem, pentru ca ICUTR, de exemplu, a fost cu foarte multe arierate. De ce acum arieratele au scazut? De ce?! Pentru ca este o buna gestionare. Pana la urma trebuie sa ne uitam un pic si in curtea noastra. De ce un spital functioneaza, si functioneaza la jumatate din capacitate, dar toata lumea isi ia salariul si sporul la maxim?”, a spus Sorina Pintea.

Ea a adaugat ca sunt si probleme de management.

“Sunt si anumite probleme de management care trebuie analizate, dar trebuie sa ne asezam cu totii. Pe de-o parte exista legislatie, in regulamentul sporurilor este un articol care spune ca sporul se acorda in functie de timpul lucrat in conditii de risc. Nimeni nu aplica asta. Trebuie sa intelegem ca e cazul sa intram in normalitate. (…) Sunt probleme. Daca sunt probleme in legislatie, daca sunt la regulamentul de sporuri, sunt discutabile, fiecare lege este perfectibila, important este sa inteleaga ca toata lumea vrea sa rezolve problema si are intentiile cele mai bune”, a mentionat ministrul.

Cu referire la protestul de joi de la Bucuresti, Sorina Pintea a spus ca a avut multe intalniri cu sindicalistii.

“Este vorba despre aplicarea Legii salarizarii, care a dat anumite probleme, dar pot sa va spun ca eu am avut in ultimele trei luni 28 de intalniri cu sindicatele. Se cunosteau aceste aspecte si am incercat in toate aceste intalniri sa gasim solutii sa putem aplica legea corect.

Bineinteles ca pentru toti a fost o surpriza, aplicam legea si avem surprize. Nu! Aceste lucruri le stiam. In acest moment, pentru ca Guvernul nu mai doreste sa existe probleme de scaderi de venituri, la nivelul cabinetului primului ministru s-a constituit un grup de lucru format din managerii diverselor unitati  – monospecialitate din subordinea Ministerului Sanatatii si a autoritatilor locale, care a inaintat un set de propuneri primului ministru, care vor fi analizate de doamna prim ministru, cand se intoarce, si care vor constitui o baza de negociere noua cu sindicatele. Pana la urma, exista unitati care au aplicat legea si nu au avut probleme, exista unitati care au probleme in implementare.

Au cerut, printre altele, sindicatele si o circulara privind acordarea anumitor stimulente, dar exista in lege, am dat aceasta circulara, am explicat modul in care se pot regla niste lucruri. Acum, in Capitala, au protestat in mare parte reprezentantii Sanitas, personal auxiliar – infirmieri, brancardieri, dar si chimisti-biologi ale caror salarii nu au crescut in grila la nivelul anului 2022”, a completat ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a vizitat, joi, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj, si, de asemenea, a participat la Gala Elitelor Medicale Transilvane, eveniment organizat de Clujul Elitelor si Ziar Medical.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2