Sorina Pintea: Spatiile Centrului de Recuperare din Sighetu Marmatiei sunt improprii cazarii pacientilor cu afectiuni psihice

home camp2
home camp2
home camp2

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat luni, dupa ce a vizitat Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmatiei, ca spatiile de cazare din incinta institutiei sunt improprii, informeaza AGERPRES.

“Am vrut sa vad cu ochii mei care este realitatea. (…) Spatiile sunt improprii cazarii pacientilor cu afectiuni psihice. Din ceea ce am vazut aici si din punctul de vedere al unui om care cunoaste sistemul, nu putem vorbi de solutii bune pentru pacienti. Prin urmare, va trebui sa regandim discutiile pe care le-am avut in Comisia de Psihiatrie din cadrul Ministerului Sanatatii, cu reprezentantii ONG-urilor. Aici sunt cele mai proaste conditii. In ultimii 15 ani nu s-a alocat nimic. Cei care spun ca un anumit partid nu a facut nimic ar trebui sa taca. Cu totii nu au facut nimic. Nu putem sa-i ingrijim cu carpeli pe acesti pacienti”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca va relua discutiile in cadrul Comisiei de Psihiatrie pentru a putea implementa programe aplicate, iar administratia locala va lua masuri imediate in organizarea centrului, respectiv a sectiei de psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei.

“Voi avea o discutie din nou cu Comisia de Psihiatrie pentru niste programe foarte clare. Am inceput discutiile cu ministrul Fondurilor Europene pentru a avea niste bani pentru reabilitarea acestor sectii. Prin urmare, masurile imediate vor avea un caracter organizatoric pe care conducerea Spitalului Sighet, Primaria Sighet, si cu sprijin guvernamental, le vor lua imediat. Lucrurile nu sunt cum trebuie”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca a dorit sa vada personal cum arata incinta unitatii medicale si sa discute cu autoritatile locale despre situatia aparuta.

“Am avut o discutie cu reprezentantii conducerii Spitalului Sighet, cu primarul Horia Scubli, cu prefectul Vasile Moldovan si reprezentantii DSP Maramures. Am vrut sa am o radiografie asupra ceea ce s-a intamplat cu pacientii care au fost tinuti in acele conditii pe care le-ati vazut cu totii, pacienti care nu erau ai sectiilor de psihiatrie ale Spitalului Sighet. Aceste sectii au un numar de 323 de paturi pentru psihiatrie acuti si cronici. Reprezentantii ONG-urilor au reclamat lipsa personalului aferent activitatilor specifice ingrijirii acestor pacienti, activitati improprii”, a mai spus Sorina Pintea.

Recent, Centrul de Resurse Juridice si Tonal a facut publice imagini filmate in Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmatiei, unde mai multi pacienti erau inchisi in custi de sticla, iar altii erau legati de pat cu carpe improvizate.

De asemenea, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Maramures, in subordinea careia se afla centrul, a anuntat ca va reloca in alt spatiu toti pacienti aflati in custodia sa.

Leontin CUPAR, AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *