Sorina Pintea: Spitalele regionale, tot mai aproape de certitudine; sursa de finantare este foarte clara in acest moment

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, ca spitalele regionale ar urma sa fie construite pe exercitiul financiar 2021 – 2027 cu o majorare a procentului de co-finantare a Uniunii Europene de la 50% la 85%, informeaza AGERPRES.

Sorina Pintea a afirmat intr-o conferinta de presa ca realizarea spitalelor a fost intarziata pentru ca exista niste proceduri care trebuie respectate, nu pentru ca nu a vrut Guvernul sau Ministerul Sanatatii.

„Pe mine ma mahneste ca anumite comunitati locale care nu au fost atat de implicate spun ca Ministerul Sanatatii si Guvernul nu vor. Vrem, o sa atragem aceste fonduri si vom construi aceste spitale, dar cred ca trebuie sa le construim cu costuri cat mai mici pentru Romania, daca exista aceste fonduri europene. Eu sper ca s-a inteles exact si ca nu exista niciun exercitiu de imagine”, a spus ministrul.

Ea a sustinut ca au fost multe discutii in spatiul public potrivit carora Romania nu este in stare sa faca un spital nou, ca Romania nu acceseaza fonduri europene.

„Un subiect sensibil, care a fost comentat in presa in ultima perioada, legat de spitalele regionale. Au fost foarte multe discutii, ca Romania nu este in stare sa faca un spital nou, ca Romania nu acceseaza fonduri europene. Au fost multe discutii pe baza declaratiilor pe care le-am facut si le sustin. Efectiv, totul a inceput in august 2017, cand Banca Europeana de Investitii si-a desemnat consultantii pentru aceste studii de fezabilitate – trei spitale, Iasi, Craiova, Cluj.

In octombrie 2017, Iasul este primul care transmite terenul Ministerului Sanatatii. Pentru ca, stiti foarte bine, un studiu de fezabilitate nu se poate face daca nu ai toate elementele. Craiova a fost ultimul, in 2018, in mai. Dar nu pentru ca nu ar fi vrut sa o faca, ci pentru ca s-a decis schimbarea terenului de catre consultanti, sunt consultanti angajati de Banca Europeana de Investitii, pe banii bancii, nu sunt consultanti romani. Pentru ca s-a spus ca s-au facut studii de fezabilitate cu sume mari de catre cei din Guvern. Nici vorba, consultantii straini au facut aceste studii de fezabilitate si estimari”, a spus Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sanatatii, valoarea unui spital este de 400 de milioane de euro, constructie plus dotare.

„Pentru ca in 2014, cand s-au cerut bani pentru spitale regionale, s-au cerut doar pentru constructie – co-finantarea Romaniei fiind de 50% si co-finantarea Europei de 50%. De aceea sumele alocate erau mai mici. Asa s-au facut estimarile in 2014. De la 100 de milioane de euro pe spital la 400 de milioane de euro este o mare diferenta si cred ca era de datoria noastra sa gasim surse viabile astfel incat aceste spitale sa se faca. In momentul in care am avut ultimele discutii, la Bruxelles, cu consultantii Bancii Europene de Investitii, Ministerul Sanatatii a fost la Bruxelles sa solicite fonduri suplimentare in 27 septembrie, iar raspunsul a fost: ‘Nu avem’ – in momentul in care consultantii au spus : ‘Vom preda studiul de fezabilitate’, am luat legislatia si am verificat care sunt termenele.

Ajungeam cu inceputul constructiei efectiv 2020-2021. Si atunci, dupa o discutie cu doamna prim ministru si ulterior cu doamna comisar Corina Cretu, s-a decis ca fazarea ar fi o solutie foarte buna. Adica sa incepem constructia pe exercitiul financiar 2021-2027, solicitand o majorare a procentului de co-finantare a Uniunii Europene de la 50% la 85%. Eu spun ca este un lucru foarte bun si ca aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru ca si sursa de finantare este foarte clara in acest moment”, a punctat Pintea.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole