Sorina Pintea: Spitalul este pregatit sa cazeze temporar potentiali purtatori ai virusului Coronavirus, daca acestia vor trebui supusi unor interventii chirurgicale

Reclame home 1
Reclame home 1

In cadrul sedintei extraordinare de CJ, care s-a desfasurat ieri, la Palatul Administrativ, Sorina Pintea, managerul Spitalului Judetean „Dr. Constantin Opris” a declarat ca unitatea medicala este pregatita sa cazeze temporar potentiali purtatori ai virusului Coronavirus, daca acestia vor trebui supusi unor interventii chirurgicale

Sorina Pintea, manager ec. al Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Contantin Opris” Baia Mare: „Protocolul de colaborare cu Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare presupune ca, in situatia in care acesta din urma va trata pacienti infectati cu coronavirus, in cazul in care acestia vor necesita interventii chirurgicale, Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Contantin Opris” Baia Mare are pregatita o sala de operatii si un salon pe sectia de Anestezie si Terapie Intensiva pentru cazarea temporara a acestor pacienti.”

Sorina Pintea a subliniat si faptul ca trebuie evitata o stare de panica, severitatea cu care se impune abordarea noului tip de virus fiind similara cu cea impusa de gripa. Aceasta a mai precizat ca institutia pe care o reprezinta nu va deservi ca spatiu de carantina in cazul in care vor exista posibile suspiciuni sau infectii cu coronavirus.

Sorina Pintea: „Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Contantin Opris” Baia Mare nu este in carantina si nu are organizata o incapere care sa deserveasca ca spatiu de carantina pentru potentialii pacienti cu coronavirus. Carantina ar presupune un blocaj total al accesului in spital, adica nimeni nu ar putea sa intre sau sa iasa din unitate. Intr-adevar insa, exista restrictionari ale vizitelor, datorate epidmiei de gripa cu care se confrunta tara noastra, in acest moment, in Romania existand 6331 de pacienti bolnavi de gripa, o infectie respiratorie care ar trebui vazuta ca fiind la fel de grava ca si cea datorata virusului din familia coronavirus. Masurile pe care Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Contantin Opris” Baia Mare le-a luat pentru a preintampina posibilele cazuri viitoare de coronavirus sunt similare celor luate pentru preintampinarea epidemiei de gripa, respectiv unitatea spitaliceasca este aprovizionata cu materiale de protectie, precum masti de unica folosinta, halate si botosei, cu antivirale si alte medicamente necesare. Trebuie mentionat insa, ca in suplimentarea stocului de masti, ne lovim de problema bugetului. Daca in luna ianuarie, pretul de achizitie al unei masti era de 0,18 lei, ieri pretul aceluiasi produs a urcat la 1,35 lei, ajungand astazi la 2,5 lei/bucata.”

Reprezentantul Spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, prezent la sedinta Consiliului Judetean Maramures a aratat ca, desi in anul in curs se inregistreaza o usoara crestere a cazurilor de viroze, gripe si infectii respiratorii, raportata la perioada similara a anului trecut, institutia pe care o reprezinta detine necesarul materialor pentru a gestiona posibile imbolnaviri cu coronavirus.

Reprezentant Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare: ”Spitalul este pregatit sa asigure asistenta medicala si ingrijire pacientilor cu infectie probabila sau confirmata cu coronavirus, dispunand de medicamentele, materialele sanitare, dezinfectantii si echipamentele de protectie necesare. Ca o masura aparte, accesul in cadrul spitalului este restrictionat, insa in mod pur preventiv, neexistand nicio suspiciune de infectie cu coronavirus in Maramures.”

In urma discutiilor cu specialistii, managerul Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Contantin Opris” Baia Mare a tinut sa aminteasca faptul ca cele mai eficiente metode de preventie, atat pentru gripa cat si pentru noul virus, presupun masuri extrem de simple, precum spalatul mainilor cu apa si sapun si evitarea atingerii zonei gurii, nasului si a ochilor cu mainile nespalate si repausul la domiciu in caz de viroze. De asemenea, purtatul mastii se recomanda persoanelor bolnave, pentru a preveni raspandirea virusilor, nefiind absolut necesar pentru persoanele sanatoase.

Informatii furnizate de CJ Maramures/Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2