Sorina Pintea sustine infiintarea unei asociatii a spitalelor

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat marti ca sustine infiintarea unei asociatii a spitalelor, care sa reprezinte „o portavoce” a unitatilor medicale in negocierile cu autoritatile centrale, informeaza AGERPRES.

„Inca inainte de a prelua portofoliul Sanatatii ma gandeam ca este nevoie de o organizatie, de o asociatie, care sa poata fi o portavoce a spitalelor in negocierile cu ministrul Sanatatii, cu presedintele Casei si, nu in ultimul rand, cu ministrul Finantelor. Deci, avem nevoie de o asociatie a spitalelor, stiti foarte bine. Si sper ca in aceste doua zile veti lua o decizie in acest sens, pentru ca vreau sa discut cu reprezentantii acestei asociatii. Vreau sa ii pun la masa pe acei reprezentanti, astfel incat sa negocieze inclusiv cu ministrul Finantelor”, a precizat ea, in cadrul primei editii a Forumului National al Spitalelor.

Ministrul a subliniat ca isi doreste de la sistemul de sanatate „empatie, schimbarea mentalitatilor”, dupa ce in debutul forumului a fost prezentat un mesaj video cu opinia cetatenilor despre unitatile medicale din Romania.

Ea a adaugat ca va continua vizitele inopinate in spitale.

„M-ati auzit in nenumarate randuri spunand ca 80% din managerii de spitale din Romania nu au ce cauta in spitale. Si foarte multi dintre dvs. – nu, poate, cei prezenti aici – ati facut niste comentarii. Dar stiti foarte bine ca am dreptate. Spuneau pacientii ca isi doresc curatenie, mai multa empatie. Asa ceva nu se cumpara, stiti foarte bine. Am fost acuzata ca fac vizite inopinate pentru imagine. Le voi continua, dar nu le-am facut si nu le voi face pentru imagine, ci pentru a avea grija de cei pe care i-ati auzit astazi”, a mentionat ea.

Pintea a aratat ca mai multi pacienti i-au semnalat faptul ca sunt nevoiti sa isi cumpere medicamente, dar ca in urma verificarilor a reiesit ca unitatile medicale in care au aparut astfel de probleme aveau de fapt un excedent bugetar.

Ministrul a contrazis si ipotezele referitoare la blocarea unor posturi, mentionand ca spitalele au posibilitatea de a face angajari.

„Discutam despre finantare, despre faptul ca unii dintre pacienti trebuie sa isi cumpere medicamentele, asa cum ati auzit. Sa stiti ca multitudinea de mesaje pe care le primesc la Ministerul Sanatatii sunt in mare parte legate de aceste aspecte. Si am facut si niste verificari. Spitalele respective aveau excedent. Deci puteau sa achizitioneze medicamentele necesare pacientilor.

Nu o faceau, nu stiu de ce. Discutam despre lipa de personal. S-a spus – inclusiv in presa, in ultima perioada – ca sunt blocate posturi, ca nu exista buget, ca nu exista contract semnat cu Casa de Asigurari de Sanatate. Ba da, dragi colegi, in momentul in care bugetul de stat este aprobat, aveti posibilitatea sa scoateti posturi la concurs. Si nu sa imi spuneti in calitate de manageri: ‘Noi am vrea, dar nu ne lasa directorul financiar’. Sunt in sala cativa care mi-au dat acest raspuns”, a precizat ministrul.

Pintea a mai spus ca 2018 a fost „anul investitiilor in oameni”, al majorarilor salariale, 2019 este „anul investitiilor in echipamente, in dotari”, iar 2020 va fi „anul programelor nationale, al extinderii acestor programe”.

„Pana la urma, lucrurile se fac pe rand, intr-o cronologie pe care am discutat-o cu totii. Dar si aici am intampinat probleme. Stiti foarte bine: cu unii dintre dvs nu se mai opreau discutiile. Imi spuneati ca doriti servicii medicale noi. Un entuziasm care m-a cuprins, marturisesc, si pe mine.

Pe altii a trebuit sa ii sun, sa ii rog frumos sa solicite aparatura medicala. A trebuit sa facem noi demersuri la autoritatile locale, astfel incat sa va rog sa cereti bani. Am fost in foarte multe spitale in ultima perioada si vreau sa va spun ca am intalnit oameni extraordinari, oameni care nu au iesit in fata prea mult, dar care m-au marcat. Sunt spitale mai mici, spitale de suport, care intr-adevar s-au luptat sa supravietuiasca si pe care as dori sa le felicit din tot sufletul. Un gand special pentru Spitalul Dezna din Arad”, a adaugat ea.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole