S&P estimeaza o incetinire a economiei Romaniei in 2019

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Standard & Poor’s (S&P) estimeaza ca economia Romaniei va incetini si mai mult in 2019, la 3,5%, din cauza cererii externe mai reduse si a investitiilor private mai slabe, informeaza AGERPRES.

In combinatie cu sporirea tensiunilor comerciale, care ar putea duce la o incetinire mai accentuata a zonei euro, S&P considera ca riscurile la adresa perspectivei de crestere a Romaniei se inrautatesc, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

In 2018, S&P estimeaza ca ritmul de crestere a PIB-ului s-a moderat la 4,1%, de la nivelul extrem de ridicat de 7% inregistrat in 2017, cand masurile de stimulare fiscala si mediul extern favorabil au sprijinit boom-ul economic in Romania.

Avansul salariilor aproape de 15% (al treilea an consecutiv in care s-a inregistrat o crestere de peste 10%) si reduceri de taxe au continuat sa majoreze veniturile disponibile in 2018, dar, pe de alta parte, cererea externa neta a redus din expansiunea economiei, deoarece cererea interna a majorat importurile, se mai mentioneaza in comunicat.

Desi in Romania cresterea medie a PIB-ului per capita depaseste nivelul altor state cu acelasi rating, S&P se asteapta la o moderare a cresterii catre un nivel mai sustenabil de 3% anual, in perioada 2020 – 2022. Viitoarea traiectorie de crestere va depinde de progresele inregistrate cu adoptarea reformelor institutionale si gradul in care Romania reuseste sa majoreze cu succes investitiile interne, de exemplu prin intermediul cresterii absorbtiei fondurilor europene, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Daca schimbarea politicilor nu va fi rapida sau va fi insuficienta, S&P crede ca taxele nou introduse ar putea provoca intarzieri ale investitiilor externe planificate anterior, in special in sectorul energiei, ceea ce ar putea incetini convergenta veniturilor din Romania spre nivelul mai ridicat inregistrat in centrul si in vestul Europei.

In prezent, in Romania venitul per capita ramane la 50% fata de cel din Cehia si la 60% fata de cel din Slovacia. In opinia agentiei, cea mai mare parte a acestor diferente reprezinta nivelul mai scazut al productivitatii din Romania.

In ultimii trei ani, mediul de afaceri din Romania s-a deteriorat, asa cum se vede din clasamentul “Doing Business 2018”, elaborat de Banca Mondiala (BM), si in special in clasamentul privind competitivitatea al World Economic Forum (WEF), in care Romania a coborat cu aproximativ 15 pozitii din 2015. In acest context, S&P observa o tendinta evidenta de emigrare in randul tinerilor, al fortei de munca educate, precum si perceptia privind perspectivele sumbre in cazul imbunatatirii conditiilor generale de viata. Daca nu vor actiona pentru a aduce inapoi diaspora si a stopa exodul creierelor, autoritatile romane nu vor putea schimba aceasta perceptie, nu vor putea asigura o traiectorie de crestere a economiei mai robusta, precum si un mod sustenabil de a gestiona dinamicile imbatranirii rapide a populatiei, avertizeaza S&P.

De asemenea agentia atrage atentia asupra sporirii presiunilor fiscale, care vor persista in absenta masurilor corective.

Deficitele de cont curent se vor adanci probabil la aproximativ 5% din PIB. Credibilitatea Bancii Nationale a Romaniei ramane ridicata si asteptatele amendamente la noua taxa bancara vor asigura probabil eficacitatea politicilor, estimeaza agentia.

S&P previzioneaza ca deficitul guvernamental general se va adanci la 3,3% si la 3,5% din PIB in 2019 si in 2020, ca rezultat al incetinirii avansului economiei si a cheltuielilor guvernamentale, pe fondul pregatirii alegerilor prezidentiale din 2019 si al celor parlamentare din 2020.

Povara datoriei publice a Romaniei ramane modesta comparativ cu nivelul UE. In linie cu estimarile agentiei privind deficitul, S&P se asteapta ca nivelul datoriei guvernamentale generale a Romaniei sa creasca gradual, ajungand pana in 2021 la un nivel inca moderat, usor sub 40% din PIB. In acelasi timp, profilul datoriei ramane constrans de nivelul relativ ridicat al datoriei denominate in valuta, precum si de expunerea ridicata a sectorului bancar la obligatiuni guvernamentale.

Vineri, Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva stabila.

“Decizia agentiei de rating S&P de a mentine perspectiva stabila a Romaniei este una corecta, care recunoaste si confirma realitatea economica actuala a Romaniei. Aceasta decizie reflecta atat disponibilitatea Guvernului Romaniei pentru dialog, cat si viabilitatea masurilor fiscal bugetare adoptate”, afirma Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.

Conform ministerului, printre punctele forte ale Romaniei care au stat la baza deciziei agentiei de rating sunt evidentiate: nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe, in comparatie cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, si mentinerea perspectivelor de crestere economica.

Imbunatatirea rating-ului de tara ar putea fi luata in considerare in contextul in care agentia evalueaza ca se inregistreaza progrese in ceea ce priveste stabilitatea cadrului institutional si in consolidarea bugetara, plasarea ferma a datoriei publice pe o traiectorie descendenta, precum si in consolidarea cadrului de guvernanta, noteaza MFP.

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a mentinut la 5,5% estimarea de crestere a economiei romanesti in acest an, in timp ce Comisia Europeana a estimat, in Previziunile de iarna publicate pe 7 februarie, ca ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini anul acesta pana la 3,8% si va ajunge la 3,6% in 2020, de la un avans estimat la 4% in 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *