Spania: Cluburile de canabis au fost legalizate in Catalonia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cluburile dedicate consumatorilor de canabis sunt incepand de miercuri autorizate, iar functionarea lor este reglementata printr-o lege in Catalonia, care ocupa locul al doilea in clasamentul celor mai populate regiuni ale Spaniei, informeaza AFP, titrat de Agerpres.

Parlamentul regional al Cataloniei, o regiune cu 7,5 milioane de locuitori, a adoptat miercuri o lege care detaliaza conditiile in care aceste cluburi de canabis pot sa functioneze. Autorizarea lor formala a fost adoptata cu 118 voturi „pentru”, 8 voturi „impotriva” si o abtinere.

O lege asemanatoare a fost adoptata in nordul Spaniei in 2014, in Navarra, insa ea a fost suspendata de Curtea Constitutionala in asteptarea examinarii sale pe fond, la cererea guvernului conservator condus de Mariano Rajoy.

In Spania, legea penalizeaza consumul de canabis in public, dar nu prevede nicio sanctiune pentru consumul de canabis intr-un cadru privat, fiind astfel tolerat.

Cluburile de consumatori de canabis au aparut in urma acestui vid legislativ si au prosperat in ultimii ani. Aceste asociatii — intre 700 si 800, potrivit estimarilor — permit consumul de canabis in spatii inchise.

Insa ele functioneaza in conditii de incertitudine si fac uneori obiectul unor procese demarate pentru trafic de droguri. In alte cazuri, cluburile in cauza primesc amenzi considerabile.

Legea catalana impune un anumit numar de conditii pentru ca stabilimentele vizate sa poata sa functioneze in regiune: membrii lor trebuie sa aiba varste de peste 18 ani, a fost impusa o cantitate maximala de canabis vanduta fiecarui membru, a fost implementata interdictia de a vinde alcool si tutun.

Consumul de canabis inregistreaza o frecventa ridicata in Spania. Potrivit celui mai recent sondaj national realizat pe aceasta tema (2015-2016), 9,5% dintre spanioli au consumat canabis cel putin o data in perioada mentionata. In comparatie, procentul inregistrat la nivelul intregii Europe este de 6,6%.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2