Specialisti in medicina somnului recomanda ca scoala sa nu inceapa mai devreme de ora 08:30

Reclame home 1
Reclame home 1

Inceperea cursurilor in invatamantul secundar inferior si superior nu mai devreme de ora 08:30 i-ar ajuta pe adolescenti sa fie mai atenti la ore, mai sanatosi si mai pregatiti sa acumuleze cunostinte, informeaza joi Reuters citand o pozitie a unei echipe de oameni de stiinta din Statele Unite avand ca specializare medicina somnului, informeaza AGERPRES.

”Academia Americana pentru Medicina Somnului (AASM) recomanda ca adolescentii cu varste intre 13 si 18 ani sa doarma in mod regulat 8-10 ore pe noapte pentru a avea o stare optima de sanatate”, sustine autorul principal al declaratiei care insoteste noua pozitie a AASM, dr. Nathaniel Watson, specialist in somnologie la Universitatea Seattle din Washington.

”Biologia si ora de incepere a cursurilor ar putea fi raspunzatoare pentru somnul insuficient in cazul adolescentilor. O schimbare naturala a sincronizarii ceasului ‘circadian’ intern, care se petrece la pubertate, are drept rezultat faptul ca majoritatea adolescentilor manifesta o predispozitie biologica spre a se culca la ore tarzii”, a explicat Watson pentru sursa citata.

Studiile demonstreaza ca, in cazul adolescentilor, somnul insuficient este asociat cu performantele scazute la scoala, obezitatea, disfunctiile metabolice, bolile de inima, accentuarea simptomelor depresive si a tendintelor suicidale, predispozitia catre asumarea riscurilor si pericolul de ranire in timpul practicarii sporturilor, noteaza Watson si coautorii lucrarii publicata in ”Journal of Clinical Sleep Medicine”.

Elevii cu varste mai inaintate prezinta un risc mai mare de a fi implicati in accidente rutiere daca nu dorm suficient, adauga oamenii de stiinta care precizeaza ca circa 35% dintre decesele survenite in randul adolescentilor se petrec in urma accidentelor rutiere.

Printre beneficiile relevate de studii anterioare cu privire la orele mai tarzii de incepere a cursurilor se numara un somn mai indelungat, o diminuare a senzatiei de somnolenta resimtita peste zi, o crestere a atentiei la scoala si mai putine absente si intarzieri, adauga oamenii de stiinta. De asemenea, inceperea cursurilor la o ora mai tarzie a fost asociata cu o reducere a depresiei si anxietatii.

Timpii de reactie sunt imbunatatiti, iar inceperea cursurilor cu o ora mai tarziu ar contribui si la reducerea accidentelor de masina cu circa 16%, mentioneaza autorii cercetarii.

Conform lui Watson, adolescentii pot la randul lor sa ia masuri pentru imbunatatirea somnului, spre exemplu prin identificarea orei de somn care le permite sa doarma cel putin opt ore. De asemenea, potrivit acestuia, elevii mai mari ar trebui sa isi potriveasca ceasurile astfel incat sa fie avertizati ca este timpul sa se pregateasca de culcare si sa isi inchida toate dispozitivele electronice cu cel putin 30 de minute inainte de a se baga in pat.

Watson recomanda parintilor care observa ca dimineata copiii lor ”prezinta dificultati majore in a se trezi la timp pentru a ajunge la scoala sau daca acestia manifesta stari de somnolenta” sa ia in calcul stabilirea unei consultatii cu un specialist in medicina somnului pentru a evalua existenta unei posibile tulburari de somn, ”indiferent de ora de incepere a scolii”.

Noua pozitie a AASM indeamna unitatile de invatamant, comitetele scolare locale, parintii si factorii de decizie sa creasca gradul de constientizare si sa promoveze inceperea cursurilor la ore mai tarzii, mentioneaza sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole