Specialisti: In Romania, consumul total de antibiotic a inregistrat o usoara scadere anul trecut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Anul trecut s-a remarcat, in Romania, o tendinta usoara de reducere a consumului total de antibiotice (cu 12% fata de anul 2015), insa cu pastrarea consumului crescut de antibiotice de rezerva si a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, in special in sectorul spitalicesc, arata un raport al Centrului European de Control al Bolilor, conform unui comunicat transmis joi AGERPRES de Societatea Romana de Microbiologie.

“Potrivit raportului elaborat de Centrul European de Control al Bolilor, in Romania, in anul 2017 se remarca o tendinta usoara de reducere a consumului total de antibiotice in medicina umana (cu 12% fata de anul 2015), insa cu pastrarea consumului crescut de antibiotice de rezerva si a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, in special in sectorul spitalicesc. Rezultatele preliminare ale studiului de prevalenta de moment a infectiilor asociate asistentei medicale (nosocomiale) si a consumului de antibiotice in spitale, efectuat in anul 2017, indica o persistenta a prescrierii exagerate de antibiotice (profilaxie perioperatorie cu durata de peste 24 de ore in peste 80% din cazuri, 43% dintre pacientii internati intr-o anumita zi primesc antibiotice). Infectiile asociate asistentei medicale din acest studiu sunt in procent de 5,9% din totalul pacientilor, dupa validarea ECDC/INSP (cifra apropiata de valorile inregistrate in statele membre UE), ceea ce depaseste raportarea de rutina de doar 0,53% din pacientii externati”, subliniaza SRP in comunicat.

Potrivit sursei citate, rezistenta la antimicrobiene este o amenintare din ce in ce mai mare pentru sanatatea publica, la nivel mondial estimandu-se ca 700.000 de oameni mor in fiecare an din cauza infectiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 in Uniunea Europeana.

O estimare efectuata cu datele comunicate pentru anul 2015 plasa Romania pe locul 3 intre statele UE privind impactul infectiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice (o estimare de 1.740 decese, afectari de durata ale starii de sanatate).

Informatiile au fost prezentate la un seminar organizat joi de Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Seminarul a avut ca tema rezistenta la antimicrobiene si s-a desfasurat in cadrul Saptamanii Mondiale si Europene a Constientizarii asupra utilizarii Antibioticelor, care este marcata anual in luna noiembrie. La eveniment au participat prof. dr. Alexandru Rafila – presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel – managerul Institutului National de Boli Infectioase “prof. dr. Matei Bals”, conf. dr. Diana Paun – consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, prof. dr. Gabriel Adrian Popescu – Institutul “Matei Bals”, dr. Roxana Serban – Institutul National de Sanatate Publica.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2