Specialistii explica de ce ar fi mai bine sa nu iti stapanesti poftele

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

prajitura-diplomat-cu-capsuniDe ce exista zile in care nu putem face nimic pana nu ne bem cafeaua? De ce “avem nevoie” de ciocolata, nu doar ne place?

Multi considera ca poftele sunt un mesaj important al organismului nostru care ne avertizeaza atunci cand avem anumite deficiente nutritive. Spre exemplu, cand iti doresti ciocolata, in cultura populara se presupune ca ai o lipsa de magneziu. Psiholoaga Eva Kemps de la o universitate din Australia sustine ca nu exista prea mult adevar in aceasta afirmatie, avand in vedere ca exista multe alte alimente care contin mai mult magneziu, cum ar fi spanacul.

“Ironic, oamenii nu poftesc niciodata spanac”, spune psiholoaga.

Cu toate ca exista anumite circumstante rare in care un deficit de substante nutritive poate duce la aparitia unor astfel de pofte – spre exemplu, femeile insarcinate sau copii pot pofti sau chiar mananca uneori gheata sau nisip – Kemps spune ca poftele tin mai mult de psihologie decat de fiziologie. Ea sustine ca anumite emotii sau amintiri pot starni dorinta de a manca ceva anume.

Kemps a realizat 130 de interviuri pentru a incerca sa determine de ce avem anumite pofte. Se pare ca, pe langa gust si miros, un factor decisiv este stimulul vizual. Cu ajutorul acestei informatii, psiholoaga a reusit sa reduca poftele, manipuland ceea ce participantii la studiu vedeau.

“Piedica vizuala ar trebui sa-ti dea oportunitatea sa reduci imaginile unor mancaruri pe care le poftesti”, sustine ea. Acum se concentreaza pe prevenirea aparitiei unor pofte ce ar putea duce la eventuale probleme de sanatate.

Kemps spera ca rezultatele cercetarii sa o ajute sa trateze persoanele care au tulburari alimentare.

“Trebuie sa facem ceva sa-i ajutam pe acesti oameni sa faca fata acestor pofte”, spune ea.

Kemps a adaugat ca este mai bine ca atunci cand aceste pofte apar sa fie satisfacute. “Este mai bine sa nu rezistati tentatiei. Pe masura ce pofta va devenit mai puternica, veti ajunge sa fiti obsedat de ea”, sustine cercetatoarea.

Science Alert

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *