SPONSORIZĂRI LA FOTBAL – Un nou scandal de corupție cu polițiști rutieri

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Polițiștii rutieri din țară sunt tot mai des implicați în scandaluri de corupție, șoferii prinși că au încălcat legea fiind iertați dacă în buzunarul agentului ajunge o sumă de bani. Sunt tot mai frecvent descoperite de procurorii anticorupție astfel de ilegalități, semn că avem corupție peste tot.

La data de 20.02.2019, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal cu nr. 192/P/2019, cauză în care s-a efectuat inițial urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită și respectiv luare de mită, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune și fals în declarații, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de agent de poliție, evaziune fiscală.

„Potrivit denunțului și procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulți agenți de poliție rutieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu și nu ar fi constatat săvârșirea unor fapte contravenționale la regimul rutier, iar, în schimbul acestei „iertări de sancțiune”, contravenienții ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte și acești lucrători de poliție.

Din cercetările efectuate de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, delegate a efectua acte de urmărire penală în cauză, s-au reținut următoarele:

În urma probelor administrate în cauză, și în special a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică a rezultat presupunerea rezonabilă cu privire la comiterea mai multor infracțiuni de corupție, de serviciu și de fals, de către agenții de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene”, arată Ministerul Public.

Agenții de poliție sibieni, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în mod repetat, din cursul anului 2019 până în prezent, susțin procurorii, au pretins și au primit diverse sume de bani (cuprinse între 50-500 lei), foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu ale acestor funcționari publici, pentru a nu constata faptele contravenționale comise de conducătorii auto contravenienți și nu le aplica sancțiuni contravenționale sau pentru a le aplica sancțiuni mai ușoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereal. Tot polițiștii rutieri au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârșirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancțiuni contravenționale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociației Internaționale a Polițiștilor (International Police Association – I.P.A.) – Regiunea 1 Sibiu.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, deși au constatat săvârșirea de către conducătorii auto a unor contravenții privind circulația pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sancțiunea contravențională corespunzătoare și nici sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, și anume de a constata contravenții și aplica sancțiuni contravenționale, și dispozițiile art. 2 din OUG 195/2002, privind obligația de a lua măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, și-au încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, și anume de a constata contravenții și aplica sancțiuni contravenționale, potrivit legii, reținând alte abateri contravenționale în procesul verbal, neconforme cu realitatea, și aplicând altă sancțiune decât cea corespunzătoare faptei contravenționale comise de conducătorul auto oprit în trafic, în sensul că nu au luat măsurile legale ce se impun față de acesta, conform O.U.G. 195/2002, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme”, arată sursa citată.

Mai mult, acționând cu intenție, „au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contravenției cu prilejul întocmirii acestora, completându-le cu date neconforme cu realitatea, în absența contravenientului, semnând aceste procese verbale în locul „contravenientului”, prin prin contrafacerii subscrierii/falsificarea semnăturii și producând prin aceasta consecințe juridice pentru persoanele în locul cărora au semnat”. Sunt vizați 25 de agenți de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție (cel puțin 115 infracțiuni de luare de mită), infracțiuni de serviciu (cel puțin 54 de infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit) și infracțiuni de fals.

Tot în acest dosar sunt vizați și opt suspecți – conducători auto contravenienți, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită.  În cauză, au fost efectuate un număr de 17 percheziții domiciliare și au fost emise 33 de mandate de aducere pentru 25 de suspecți cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită – agenți de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene și pentru 8 suspecți din rândul conducătorilor auto contravenienți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, care au dat mită pentru a fi „iertați de sancțiune sau a primi o sancțiune mai ușoară˝, care urmează a fi audiați în cursul zilei de astăzi de către procurorii din cadrul Parchetului. de pe lângă Tribunalul Sibiu
Ministerul Public anunță că sunt 107 persoane suspecte de dare de mită.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2