Sportivii americani, sfatuiti sa nu poarte culorile nationale in afara arenelor

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Autoritatile din Statele Unite ii sfatuiesc pe sportivii americani care vor participa la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, in Rusia, sa nu poarte imbracaminte in culorile nationale in afara incintelor in care au loc competitiile, din cauza amenintarilor teroriste, relateaza Agerpres.

Departamentul de Stat al SUA a publicat vineri o noua avertizare in privinta securitatii tuturor americanilor care se vor deplasa la JO 2014 (7-23 februarie), reamintind ca un asemenea eveniment constituie “o tinta atragatoare pentru teroristi”, iar “acte de terorism se comit in continuare in Rusia, in special in nordul Caucazului”.

“Cetatenii americani trebuie sa ramana vigilenti si sa dea dovada de bun simt si discretie atunci cand utilizeaza transportul public”, repeta Departamentul de Stat, asa cum a facut-o deja la inceputul lunii ianuarie.

Washingtonul este preocupat de o cresterea “alarmata” a amenintarilor la adresa Jocurilor de la Soci, iar seful Pentagonului, Chuck Hagel, a evocat vineri posibile “aranjamente” cu Rusia in cazul in cazul in care Statele Unite vor fi constranse sa-si evacueze cetatenii.

Departamentul de Stat a confirmat informatia difuzata de Wall Street Journal, care a dezvaluit ca responsabilii Comitetului olimpic american (USOC) au adresat sportivilor lor un memorandum in care le recomanda sa evite purtarea echipamentului in culorile nationale in afara stadioanelor din Soci, din cauza riscurilor legate de securitate.

Purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Marie Harf a precizat ca recomandarile USOC au fost pregatite de ministerul afacerilor externe si a recunoscut ca acestea constituie o premiera pentru Jocurile Olimpice, insa, “tinand cont de amenintari, este vorba de un “sfat indreptatit”.

“Daca sunteti un sportiv olimpic american, nu veti dori probabil sa faceti publicitate in afara incidentelor” sportive, a argumentat oficialul american.

Miercuri, Casa Alba a vorbit de o crestere “ingrijoratoare” a amenintarilor vizand Jocurile de la Soci, iar un inalt functionar a deplans, intr-o declaratie acordata AFP, faptul ca Moscova nu doreste sa imparta cu SUA informatii legate de riscul unor eventuale atacuri.

Statele Unite si-au manifestat de mai multe ori disponibilitatea de ajuta Rusia in asigurarea securitatii JO, un subiect aflat in centrul unei conversatii telefonice care a avut loc marti intre presedintele Barack Obama si omologul sau Vladimir Putin.

Pentagonul a anuntat, totodata, ca este dispus sa deplaseze mijloace aeriene si navale, inclusiv doua nave in Marea Neagra.

Chestionat vineri de presa, secretarul american al apararii, Chuck Hagel, a raspuns ca “nu exista o cerere din partea guvernului rus in privinta unei asistente particulare”, insa a a adaugata ca, in cazul in care va fi necesara evacuarea cetatenilor americani, vor fi convenite impreuna cu rusii aranjamentele necesare pentru a se face acest lucru. Insa, in ceea ce priveste securitatea americanilor la Soci, Washingon-ul “conteaza inainte de toate pe Rusia”, a prevenit un alt responsabil american.

Intr-o inregistrare video difuzata luni, islamistii din Caucazul rus au amenintat ca vor comite atentate in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, amplificand temerile dupa atentatele sinucigase din luna decembrie, de la Volgograd, in sudul Rusiei, soldate cu 34 de morti.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *