Sporturile de echipa cresc nivelul de satisfactie personala

PNL

Persoanele care doresc sa inceapa practicarea unui sport insa nu s-au hotarat inca ce varianta sa aleaga, ar fi bine sa opteze pentru un joc de echipa, conform unui studiu realizat recent de oamenii de stiinta de la London School of Economics (LSE). Acestia au descoperit ca prin practicarea unui sport de echipa, participantii se bucura nu numai de beneficiile asupra sanatatii oferite de miscare ci si de un grad mai mare de satisfactie pe termen lung, informeaza The Telegraph, transmite AGERPRES.

Un numar de 459 de atleti care practicau sporturi de echipa s-au dovedit a avea un nivel mai mare de satisfactie in viata in comparatie cu cei care erau implicati in activitati sportive individuale.

Marea Britanie este una dintre cele mai putin active din Europa, potrivit unui studiu prezentat de Sport England care a aratat ca circa o treime dintre britanici nu fac nici macar 30 de minute de exercitii pe saptamana, precizeaza sursa citata. Nivelul recomandat este de 150 de minute de exercitii moderate pe saptamana.

Noua cercetare sugereaza ca inceperea practicarii unui sport de echipa poate imbunatati atat sanatatea fizica cat si pe cea mentala. Unul dintre autorii lucrarii, dr Chia-Huei Wu, profesor asistent de management la LSE a declarat ca in cazul sporturilor in care participantii concureaza si au reusite, ”mediul social al echipei este important in ceea ce priveste nivelul general de satisfactie”. ”Am descoperit ca acest lucru poate fi explicat prin interactiunea sociala si sentimentele de identitate ce deriva din apartenenta la o echipa, care nu sunt prezente atunci cand un atlet si urmeaza telurile individuale”, a explicat specialistul.

Acest studiu ofera ”lectii importante” pentru toti cei care practica un sport, la orice nivel. ”A juca intr-un mediu de echipa confera o serie de beneficii dincolo de cele legate de sanatate. A te alatura unei echipe poate aduce un sentiment de apartenenta la coechipieri si satisfactia fata de echipa te poate ajuta sa te simti multumit de viata”, a explicat dr Chia-Huei Wu.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au analizat informatii de la persoane cu varste cuprinse intre 12 si 20 de ani care practicau diverse sporturi, precum inot, atletism, baschet sau ciclism. Acestora li s-a cerut sa indice nivelul de satisfactie la trei intervale pe durata a sase luni, iar la final s-a observat ca sportivii care aveau cel mai inalt grad de satisfactie fata de echipa din care faceau parte au raportat si cel mai mai mare nivel de multumire in viata personala.

Autorii studiului sugereaza ca aspectul social pe care il implica participarea la competitii si la antrenamente ca parte a unei echipe, relatiile personale ce se dezvolta in cadrul interactiunilor de grup, ca si sentimentul de apartenenta si de identitate sociala cresc nivelul de fericire.

Aceste aspecte pozitive ii ajuta pe cei care practica sporturi de echipa sa faca fata mai bine, spre exemplu, esecurilor si dificultatilor mentale si fizice cu care se confrunta, noteaza oamenii de stiinta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2