”Standardele construiesc increderea” : Ziua Mondiala a Standardizarii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

foto-ziar-standardizareIn fiecare an, la 14 octombrie, membrii Organizatiei Internationale de Standardizare (International Organization for Standardization – ISO), ai Comisiei Electrotehnice Internationale (The International Electrotechnical Commission – IEC) și ai Uniunii Internationale de Telecomunicatii (International Telecommunication Union – ITU), respectiv toti cei implicati in activitatea de standardizare, marcheaza Ziua mondiala a standardizarii. Evenimentul celebreaza, totodata, munca miilor de specialiști care și-au dedicat timpul și experienta pentru realizarea standardelor internationale, europene sau nationale.

In fiecare an, ISO, CEI și ITU aleg cate o tema specifica pentru Ziua mondiala a standardizarii. In 2016, tema acestei zile este ”Standardele construiesc increderea”. Obiectivul principal al Zilei mondiale a standardizarii este creșterea conștientizarii importantei standardizarii internationale in economia globala și promovarea rolului standardelor internationale in toate sectoarele de activitate. Prima Zi mondiala a standardizarii a fost celebrata pe 14 octombrie 1970.

Pe langa state membre și observatori, ITU admite și membri de sector și membri asociati, care pot fi operatori, laboratoare de cercetare, producatori de echipamente și alte organizatii similare. ITU are in componenta 193 de state membre și 567 membri de sector. Uniunea este impartita in trei sectoare: Standardizarea in Telecomunicatii (ITU-T), Radiocomunicatii (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicatiilor (ITU-D). Romania este membra a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor din anul 1866.

In Romania, standardele ISO sunt adoptate, traduse și difuzate de Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO), organismul national de standardizare, care participa prin specialiști in cadrul comitetelor tehnice internationale ale ISO. La l ianuarie 2006, ASRO a devenit membra cu drepturi depline a Comitetului European de Standardizare (CEN).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2