Stare de urgenta in Indonezia dupa eruptia vulcanului Karangetang din insula Siau

home camp2
home camp2
home camp2

Autoritatile indoneziene au decretat starea de urgenta in insula Siau dupa eruptiile continue de lava si cenusa ale vulcanului Karangetang care au determinat evacuarea a peste 100 de persoane si au izolat cateva localitati, potrivit unor surse oficiale citate vineri de EFE, titreaza Agerpres.

Autoritatile municipiului Siau Tagulandang Biaro (Sitaro), din nordul insulei Sulawesi, au luat aceasta decizie dupa ce rauri de lava au blocat drumurile de acces spre localitatile Batubulan si Beba, din nord-vestul insulei, care in prezent au acces doar dinspre mare, noteaza comunicatul.

Mai multi locuitori din Batubulan au refuzat sa-si abandoneze casele de teama sa nu-si piarda vitele, iar fortele de securitate colaboreaza pentru a degaja accesul spre aceste localitati spre care nu se mai poate patrunde decat pe mare, se indica intr-un comunicat al Administratiei municipale si al Centrului de gestionare a dezastrelor vulcanice (PVMBG).

PVMBG mentine la 3 nivelul de alerta vulcanica – pe o scara de maximum 4 – si a stabilit un perimetru de securitate de pana la 4 kilometri in jurul craterului si de 500 de metri pe ambele laturi ale fluxurilor de lava.

Autoritatile au lansat si o campanie pentru a preveni populatia insulei, de peste 20.000 de persoane, asupra pericolelor caderii de cenusa si de materii piroclastice.

Vulcanul Karangetang, cu o inaltime de 1.974 de metri, si-a sporit activitatea din noiembrie, iar in ultimele ore eruptiile s-au intensificat mai ales pe versantii de vest si nord-vest, obligand evacuarea a 132 de persoane din localitatea Niambangen.

Vulcanul este unul dintre cei mai activi din Indonezia, dintre cei 127 pe care ii numara arhipelagul, cea mai recenta faza de eruptie fiind inregistrata in anul 2016.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *