Statele Unite au cerut Coreii de Nord reluarea discutiilor, anunta Casa Alba

Statele Unite au contactat Coreea de Nord pentru reluarea discutiilor, a anuntat consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe Robert O’Brien, potrivit unui interviu publicat duminica de site-ul de informatii Axios si citat de Reuters, informeaza AGERPRES.

O’Brien a considerat drept un semn “pozitiv” ca liderul nord-coreean Kim Jong Un nu si-a pus in aplicare avertismentul de a trimite un asa-numit “cadou de Craciun”. Unii analisti declarasera ca ar putea fi un semn ca Phenianul pregatea un test de rachete cu raza lunga de actiune, in timp ce presedintele SUA Donald Trump a spus luna trecuta ca acest cadou “ar putea fi o vaza frumoasa”.

“I-am contactat pe nord-coreeni si le-am spus ca am dori sa continuam negocierile la Stockholm unde au avut loc ultima data la inceputul lunii octombrie”, a declarat O’Brien vineri pentru website-ul de stiri. “Le-am comunicat, prin diverse canale, ca am dori sa le reluam”.

Un purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala (NSC) nu a facut imediat niciun comentariu duminica.

Sambata, Coreea de Nord a anuntat ca a primit felicitari de ziua de nastere pentru Kim de la Trump, dar ca relatia lor personala nu este suficienta pentru revenirea la discutii, potrivit unui comunicat publicat de agentia de presa oficiala KCNA.

Trump s-a bazat pe raporturile sale personale cu Kim in eforturile spre denuclearizare in discutiile din 2018 si 2019, dar aceste eforturi in mare parte au esuat la nivel de lucru si au starnit noi preocupari cu privire la capacitatile nucleare ale Phenianului.

Coreea de Nord nu va discuta propuneri precum cele facute de Trump la ultimul summit cu Kim la Hanoi in februarie 2019, a declarat sambata un consilier din Ministerul Afacerilor Externe de la Phenian.

Kim a spus recent ca nu mai exista motive pentru Phenian de a fi legat de un moratoriu autodeclarat asupra testelor cu rachete balistice si bomba nucleara si ca o “noua arma strategica” va fi introdusa in viitorul apropiat.

La randul sau, presedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat recent ca exista o nevoie urgenta de modalitati practice de a imbunatati legaturile cu Phenianul, adaugand ca este gata sa se intalneasca cu liderul nord-coreean in Coreea de Nord.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1