Statele Unite si-au mutat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Statele Unite si-au mutat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, luni, in cadrul unei ceremonii la care presedintele american, Donald Trump, nu a fost prezent. Fiica sa Ivanka si secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au fost cei care au dezvelit sigla oficiala a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim, informeaza AGERPRES.

”Va primim in mod oficial si pentru prima data in ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus Ivanka, dezvelind sigla misiunii diplomatice americane in timpul ceremoniei care marcheaza mutarea acesteia de la Tel Aviv.

Ceremonia, la care au participat sute de demnitari, a fost deschisa de ambasadorul american David Friedman.

”Astazi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel. Astazi, ne respectam promisiunea data poporului american si recunoastem Israelului acelasi drept pe care-l recunoastem oricarei alte natiuni – dreptul de a-si alege capitala”, a spus diplomatul in discursul sau, in care a facut referiri la Biblie si istorie.

Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video in care a asigurat ca ”Statele Unite raman deplin angajate in facilitarea unui acord de pace durabil” intre israelieni si palestinieni.

”Astazi ne concretizam recunoasterea Ierusalimului (capitala a Israelului) si ne deschidem ambasada pe pamantul istoric si sacru al Ierusalimului”, a spus liderul de la Casa Alba, asigurand totodata ca ”Statele Unite vor fi mereu un mare prieten al Israelului si un partener in cauza libertatii si pacii”. ”Cea mai mare speranta a noastra este pacea”, a subliniat el.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a multumit presedintelui american pentru decizia curajoasa prin care ”a scris istorie” si care va fi amintita de generatii de israelieni de acum inainte.

”Este o zi mare. O zi mare pentru Ierusalim. O zi mare pentru statul Israel. O zi care va fi gravata in memoria noastra nationala pentru generatii”, a spus Netanyahuin discursul rostit la ceremonia de inaugurare a noului sediu al ambasadei Statelor Unite ale Americii, la Ierusalim, oras pe care Netanyahu l-a numit capitala ”eterna, indivizibila a Israelului”.

De partea palestiniana, Nabil Abou Roudainah, purtatorul de cuvant al presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a declarat ca deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim va genera si mai multa tensiune si instabilitate in Orientul Mijlociu.

”Prin aceasta masura, administratia SUA si-a anulat rolul in procesul de pace si a insultat lumea, poporul palestinian, natiunea araba si islamica, creeaza tensiune si instabilitate”, a spus Roudainah.

Luni, zeci de palestinieni au fost ucisi si cateva sute raniti in Fasia Gaza de soldati israelieni in apropiere de frontiera cu Israelul, unde zeci de mii de persoane protesteaza impotriva mutarii ambasadei americane la Ierusalim.

Intr-un comunicat, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a reafirmat angajamentul SUA pentru o ”pace globala si durabila intre Israel si palestinieni”, insa nu a facut nicio referire la zecile de palestinieni ucisi la frontiera intre Israel si Fasia Gaza de catre soldati israelieni.

Uniunea Europeana a indemnat toate partile la ”cea mai mare retinere” pentru evitarea escaladarii suplimentare a confruntarilor, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat ”deosebit de ingrijorat” fata de situatia din Fasia Gaza.

”Zeci de palestinieni, printre care copii, au fost ucisi si sute raniti de tiruri israeliene in timpul manifestatiilor de amploare in desfasurare in apropierea barierei din Gaza. Cerem tuturor partilor sa actioneze cu cea mai mare retinere pentru a evita pierderile suplimentare de vieti omenesti”, a declarat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, intr-un comunicat.

”Vedem o inmultire a conflictelor; conflictele vechi nu par sa moara niciodata – sunt deosebit de ingrijorat astazi avand in vedere stirile despre ceea ce se intampla in (Fasia) Gaza, unde numeroase persoane au fost ucise”, a declarat, la randul sau, Guterres intr-o conferinta de presa la Viena.

Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, Rusia si Franta, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al carei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de tari membre ale ONU. 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2