septembrie 28, 2021

Statul ar trebui sa faca un efort pentru restituirea taxei auto pana la finalul anului, afirma ministrul Finantelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Statul ar trebui sa faca un efort astfel incat, pana la final de an, sa poata restitui celor indreptatiti sumele platite in contul taxelor auto, considera ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, informeaza AGERPRES.

“31 august a fost data limita de depunere a cererilor de restituire. Cred ca, daca tot am alocat bani la rectificare, cam 500 milioane de lei in plus pentru aceasta plata, am putea face un efort ca pana la final de an sa platim cam tot ce avem de platit. Din pacate, se fac foarte multe verificari dupa ce omul depune cererea. Am spus: daca omul a platit in anul in care a platit, intri frumos in sistem, verifici CNP-ul, are taxa plus dobanzile. I-ai dat banii si ai scapat”, a afirmat marti seara Eugen Teodorovici, la TVR1.

In primavara acestui an, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de Ordonanta de Urgenta in care se preciza ca persoanele care solicita restituirea sumelor platite in contul taxei auto nu vor mai fi obligate sa anexeze la cerea de restituire documentele care sa dovedeasca efectuarea platilor si nici copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.

Eugen Teodorovici a precizat, totodata, ca a discutat cu Gratiela Gavrilescu, vice prim-ministru si ministru al Mediului, o propunere privind “o varianta foarte buna” pe partea de taxa de mediu.

“Pe partea de taxa de mediu, aici este o discutie pe care Ministerul Mediului o poarta cu cei de la Comisia Europeana pentru a vedea exact ce anume, cilindree, partea de poluare…Noi in schimb am propus o varianta, spun eu, foarte buna, utila, astfel incat sa nu venim cu o noua taxa pentru romani. Asta este o propunere pe care am discutat-o cu doamna vice prim-ministru. Lucrurile sunt in discutii si analiza si cat de curand si in decizie la nivel de Guvern”, a spus seful de la Finante.

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ea a suferit numeroase modificari pana in 2012 cand taxa a fost suspendata pana la finalul aceluiasi an, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, recent, ca forma finala a unei noi taxe de poluare va fi gasita pana la sfarsitul lui 2018, iar de la inceputul anului viitor vom sti exact ceea ce avem de facut, poate cu o perioada de tranzitie pana la 31 martie 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2