Statul Islamic lupta cu arme americane

Reclame home 1
Reclame home 1

Statul Islamic (SI) lupta cu arme de provenienta americana capturate de la armata irakiana sau destinate opozitiei moderate impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit unui raport dat publicitatii luni la Londra, preluat de France Presse citat de Agerpres.

Studiul marca „Conflict Armament Research” isi sprijina analiza pe armele confiscate de fortele kurde de la combatanti ai SI in Irak si in Siria, in cursul unei perioade de zece zile in iulie. Printre aceste arme se gaseste o „cantitate semnificativa” de pusti de asalt americane M-16 cazute pe mainile jihadistilor.

De asemenea, rachetele antitanc folosite de SI in Siria sunt „identice cu rachete M79 livrate de Arabia Saudita fortelor care opereaza sub stindardul Armatei Siriene Libere”, adauga raportul. Aceste rachete au fost fabricate in fosta Iugoslavie in anii ’80.

In Irak, Statul Islamic a reusit sa captureze in iunie o cantitate importanta de arme si echipamente militare americane din pozitiile abandonate de armata irakiana din nordul tarii. In timpul asaltului asupra Mosul, un mare oras din nordul Irakului pe care l-au si capturat, jihadistii au pus mana inclusiv pe autovehicule Humvee americane.

Aceste autovehicule au devenit in prezent tinta atacurilor aeriene americane si ar fi fost utilizate potrivit unor rapoarte in atentate-sinucigase indreptate impotriva unor soldati irakieni. Statele Unite ale Americii au investit sapte miliarde de dolari pentru a-i inarma si antrena pe soldatii irakieni astfel incat acestia sa isi poata asigura propria securitate dupa plecarea trupelor americane la finele lui 2011, aminteste AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole