Statul roman deconteaza circa 16 milioane de lei pentru calatoriile studentilor efectuate in luna februarie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

CFR Calatori a emis studentilor, in luna februarie 2017, peste 355.000 de bilete gratuite, cu aproape 70% mai multe comparativ cu luna similara din 2016, si mai mult de 4.400 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor calatorii depasind 15,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de companie, la solicitarea AGERPRES.

In comparatie, in luna februarie 2016, studentilor le-au fost emise peste 209.000 bilete cu reducere si peste 1.000 de abonamente, numarul acestora din urma fiind de patru ori mai mic decat cel consemnat in februarie 2017.

„In luna februarie a.c., in baza HG 42/2017, peste 355.000 de bilete gratuite si un numar de peste 4.400 abonamente lunare au fost emise pentru studenti. Valoarea de decont a acestor calatorii este de peste 15,7 milioane lei. In luna februarie 2016, studentilor le-au fost emise peste 209.000 bilete cu reducere si peste 1.000 de abonamente”, a precizat CFR Calatori.

Din numarul total de pasageri transportati de compania nationala in luna februarie 2017, ponderea studentilor a depasit 10%.

Studentii romani si straini, inmatriculati la o forma de invatamant cu frecventa — licenta, master, doctorat — in institutiile de invatamant superior acreditate din Romania beneficiaza de gratuitate la transportul feroviar intern, a anuntat, pe 1 februarie 2017, CFR Calatori.

„Calatoria gratuita este valabila la toate categoriile de trenuri (Regio si InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanta sau ruta, iar abonamentele lunare gratuite cu numar nelimitat de calatorii se vor elibera pe distante de pana la 300 de kilometri. Abonamentele pot fi procurate numai de la casele de bilete dotate cu sistem electronic de emitere”, potrivit sursei citate.

CFR Calatori recomanda studentilor achizitionarea din timp a biletelor gratuite de tren, in vederea evitarii unor situatii neplacute. In acest sens, CFR Calatori a subliniat necesitatea achizitionarii biletului de calatorie gratuita pentru studenti.

„Calatoriile gratuite acordate studentilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul roman si sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numarului de calatorii este obligatorie atat pentru evitarea unor situatii neplacute (exemplu: supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenti) prin dimensionarea corecta a capacitatilor de transport, in functie de fluxuri, cat si pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesara. Aceasta monitorizare se poate realiza in baza unei statistici reale a numarului de calatorii gratuite efectuate de catre studenti, iar biletul este elementul definitoriu dupa care se poate face decontarea”, atrage atentia CFR Calatori.

La controlul in tren, studentii sunt obligati sa aiba urmatoarele documente: biletul de calatorie, legitimatia de student pentru reducere/gratuitate la transport si actul de identitate (carte de identitate sau pasaport).

„Legitimatia de student pentru reducere/gratuitate la transport nu tine loc de bilet in tren! Daca studentul nu are asupra lui biletul de calatorie si toate actele aferente, conform Regulamentului, acesta va fi considerat calator fara bilet si sanctionat ca atare”, avertizeaza CFR Calatori.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole