Stefan Darabus: De ce dublarea alocatiei pentru copii e un lucru bun – sau despre perspectiva apocalipsei demografice a Romaniei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

A fost dublata alocatia pentru copii, iar acum fiecare copil peste doi ani si fara dizabilitati primeste 300 de lei lunar, iar cei sub doi ani si cu dizabilitati primesc 600 de lei. Impactul bugetar e de 6 miliarde de lei. Multi spun ca nu era nevoie de asta.

Acum, cu 300 lei lunar, fiecarui copil mai mare de doi ani ii revin 9,7 lei pe zi.

E mult? E inconstienta bugetara? Haideti sa gandim la rece:

Avem o populatie de 3,7 milioane de copii. Tot atatia aveam in 1945, dupa al Doilea Razboi Mondial. Demografic, suntem in dezastru, cu un raport de aproape 119 varstnici la 100 de tineri sub 15 ani. Impactul pe termen mediu si lung nu e doar asupra sistemului de pensii, ci si asupra pietei de munca si deja vedem cu totii criza fortei de munca. Sporul natural e negativ: anul trecut au murit cu 75.729 mai multi romani decat cei care s-au nascut.

La o comparatie a Romaniei cu tarile Uniunii Europene, 50% din intreaga populatie de copii e in risc de saracie si excluziune sociala (da, unul din doi copii!), 20% sunt in risc de abandon scolar si alti 18% sunt in risc de parasire timpurie a scolii. Doar 33% dintre copiii provenind din familiile cele mai sarace termina ciclul gimnazial. Dincolo de aceste statistici socante (infinit mai alarmante decat cei 6 miliarde de lei impact bugetar), sa mai stim ca, in Romania, cheltuielile cu protectia sociala per locuitor sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana: de aproape patru ori mai mici decat media UE-27. Iar daca media cheltuielilor sociale in UE-27 e de 30% din PIB, la noi, aceeasi medie e de numai 18%.

Doar intre 2007 si 2017, au emigrat o jumatate de milion de copii si tineri din Romania. Pe langa cifra asta de-a dreptul inspaimantatoare, mai stim si ca numarul copiilor intre 0 si 4 ani s-a injumatatit, fata de 1990. Eurostat afirma ca Romania va pierde in jur de 2 milioane de locuitori in urmatorii 10 ani si 6 milioane de locuitori, in urmatorii 60 de ani. Acum, peste 200.000 de romani migreaza anual in strainatate. Mai vreti niste cifre si proiectii care sa va arate cat de ”neavenita” e masura dublarii alocatiei la copii? Ia cititi: natalitatea va scadea continuu si, peste 60 de ani, vom avea o natalitate cu 20% mai scazuta. Iar jumatate din tinerii din tara noastra declara ca ar vrea sa plece in strainatate.

In aceasta apocalipsa demografica, in loc sa gandim un plan national de incurajare a natalitatii si masuri legislative prin care sa-i incurajam pe tineri sa aiba copii, ne zgarcim la graunte. Aruncam, in scarba, farame de masuri luate pe genunchi, de ochii lumii si ne aducem aminte de criza demografica doar in campanie. Ce bine ar fi sa nu ne mai ascundem dupa deget, sa nu mai bagam capul in nisip, sa nu ne mai punem mainile la ochi, ca niste copii, crezand ca asa nu ne vede nimeni si totul va trece, cumva. Ei bine, nu va trece. Masurile de sustinere financiara a copiilor si familiilor nu au niciodata efect pe termen scurt, ci doar pe termen lung, insa absenta acestora este, iminent, fatala si duce la falimentul unei intregi natiuni.

Decizia dublarii alocatiilor chiar incurajeaza natalitatea, ceea ce ar trebui sa fie mai important decat un impact de 6 miliarde de lei, cand stim ca avem langa noi o bomba cu efect intarziat, care va exploda sigur, in lipsa unor masuri precum cea a setarii unui nivel decent al alocatiei pentru copii.

Stefan Darabus – republica.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Adi

    Prietene, ai cascat gura prea mult la populistul de Viktor Orban. Politici care sa ii indemne pe romani sa faca copii? Omule, copilul se face din dragoste punct. Copilul se face dupa ce ai o casa. Toate statisticile pe care le dai nu te ajuta la nimic. Tot un prost conservator esti. Afara cu sekurikii din viata publica!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole