Stefan Darabus: Ne-au plecat juma’ de milion de copii din tara, dar ne doare-n cot

PNL

Peste 500.000 de copii si tineri au emigrat din tara noastra, doar in perioada 2007 – 2017. Pe langa cifra asta inspaimantatoare pentru orice om cu scaun la cap, mai stim si ca numarul copiilor intre 0 si 4 ani din tara noastra s-a injumatatit, fata de 1990. Eurostat spune ca Romania va pierde aproape 6 milioane de locuitori pana in 2080. Acum, peste 200.000 de romani migreaza anual in strainatate. Si doar pana in 2030, vom pierde in jur de 2 milioane de locuitori. Vreti mai multe cifre si proiectii? Hai sa va dau: Natalitatea va scadea continuu: fata de anul 2015, in anul 2080 vom avea o natalitate cu aproximativ 20% mai scazuta. Iar tinerii cu facultate au o probabilitate de migratie de patru ori mai mare, fata de cei fara scoala. Asta, in conditiile in care aproape jumatate din tinerii din tara noastra ar vrea sa plece in strainatate.

Pana si vecinul nostru, politicianul declarat de dreapta, Viktor Orban, anunta de curand stimulente fiscale si de creditare pentru familii, cu scopul incurajarii natalitatii in Ungaria: program extins de credite imobiliare subventionate pentru familii cu cel putin doi copii si pentru achizitia de locuinte vechi. Anularea impozitului pe venit pentru femeile care cresc cel putin patru copii. Subventii pentru achizitia de automobile pentru familiile cu copii. Femeile care se casatoresc prima data si au sub 40 de ani pot lua un imprumut de 31.000 Euro in conditii foarte benefice, o treime din credit se sterge la nasterea celui de-al doilea copil, iar creditul se sterge de tot la nasterea celui de-al treilea copil.

Ce facem noi, in schimb? Lasam milioane de copii in saracie. Ignoram sute de mii de copii care sufera de foame si de frig, doar pentru ca sunt romi, sau sunt mult prea saraci, ei si parintii lor. Ce facem cu sutele de mii de familii sarace, care au multi copii? Le lasam sa putrezeasca pe langa gropi de gunoi, pe campuri, in cocioabe de scanduri si folii de plastic. Dar ei sunt cei care ne vor plati noua pensiile, peste vreo 20-30 de ani.

Ce face guvernul nostru, in acest context? Pai uite ce face: Nimic, pentru stimularea natalitatii. Nimic, pentru sprijinirea copiilor care sufera in saracie. Nimic, pentru familiile fara locuinte. Si vorbim, teoretic, de un guvern de stanga, de un guvern socialist, pentru care cei multi si saraci ar trebui sa fie prioritatea, nu mai vorbim de copii si de bolnavi!

A, da, stati ca totusi fac ceva: stopeaza transferurile dedicate sistemelor de protectia copilului si persoanelor cu dizabilitati, acestea urmand a fi finantate din veniturile proprii si sumele de echilbrare alocate autoritatilor locale si judetene. Nu se precizeaza nici daca finantarea se va face potrivit standardelor de cost – care oricum nu sunt actualizate -, ci doar ca ”se asigura” din acele surse. Daca consiliile judetene si locale vor face, sau nu, platile necesare pentru copiii din sistemul de protectie a copilului si persoanelor cu dizabilitati, e la latitudinea lor, nu exista nici un fel de sanctiuni. Adica, mergem inapoi in timp, cu vreo 20 de ani.

”Colorless green ideas sleep furiously.” Lingvistul renumit si pentru implicarea sa civica, Noam Chomsky, obisnuia sa dea acest exemplu, pentru a demonstra ca o propozitie care e corecta gramatical, nu face sens: ”Idei verzi fara culoare dorm furios.”

La fel de fara sens sunt si politicile din protectia sociala in zilele noastre. Mai mult, sunt devastatoare pentru societate si pentru cei care, inca, vor sa ramana in tara asta.

stefandarabus.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2