Stefan Darabus: Romania – o tara pe cale de a fi confiscata, caramida cu caramida

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Joi, 11 octombrie, a fost publicata decizia premierului Guvernului Romaniei, prin care sunt dati afara 13 din cei 15 reprezentanti ai societatii civile din Consiliul Economic si Social. CES are un rol important in procesul legislativ: avizeaza proiectele de acte normative initiate de Guvernul Romaniei. Intre cei 13 reprezentanti erau si Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil, asociatia ASSOC, sau Consiliul Tineretului din Romania – pentru a numi doar trei dintre cei care reprezentau in CES societatea civila, cu responsabilitate si cu coloana vertebrala.

CES era, pana acum, locul in care derapajele de la politici fiscale, sociale sau economice puteau fi semnalate, iar proiectele de legi, hotarari si ordonante – erau avizate sau respinse, in functie de legalitatea sau fundamentarea lor. CES oferea un filtru pentru posibilele abuzuri din partea Executivului. Pentru ca au deranjat, pentru ca au pus prea multe intrebari, 95% dintre membri CES au fost eliminati fara a fi, cel putin, anuntati in prealabil. Da. In Romania zilei de azi, se poate.

Supravietuirea, sanatatea si educatia sunt precare in Romania. Si copiii nostri vor avea cel mai mult de suferit din cauza asta. O spune asta Banca Mondiala, care a publicat, de curand, raportul ”The Human Capital Project”. Capitalul uman al generatiei urmatoare e definit drept cantitatea de capital uman pe care un copil nascut azi se poate astepta sa-l realizeze peste 18 ani, tinand cont de riscurile existente acum in sistemele de sanatate si de educatie. Human Capital Index e format din aceste trei componente: supravietuirea, anii estimati de invatare in scoala si sanatatea. Scorul redus, in cazul Romaniei, e datorat starii sistemelor de educatie si de sanatate. In Human Capital Index pentru 2018, Romania are un scor de 0,60. Acesta e cel mai redus din toata Uniunea Europeana, insa e mai redus inclusiv in comparatie cu alte state de pe continent, precum Muntenegru, Albania, Ucraina, Rusia, Serbia, sau Bosnia & Herzegovina.

Dar ceea ce se va intampla peste 18 ani suna, acum, de parca ar fi peste ani-lumina. Mult prea departe si mult prea vag, ca sa ne poata pasa. Noi oricum facem totul pe ultima suta de metri, si asta, doar daca primim aprobare de la guvern. In rest, mult prea multi dintre noi ne resemnam si nu mergem la vot, ca suntem prea sictiriti si n-avem chef. Ridicam din umeri si stam cu mainile-n san, sa ne scrie altii viitorul. Ce conteaza ca e un viitor in tuse de negru si gri. Sau ca rama in care ne incadreaza ei e tot mai mica.

Luni, 15 octombrie, apare Ordonanta de Urgenta, prin care sunt modificate Legile Justitiei. Da, OUG ignora recomandarile cele mai importante ale Comisiei de la Venetia, referitoare la modalitatea de numire si revocare a procurorilor sefi. Parchetul General, in Comunicatul emis tot azi, semnaleaza incalcarea ordinii constitutionale din Romania, prin modificarile care aduc procurorii sub controlul ministrului Justitiei, numit politic: puterea executiva incalca ordinea constitutionala, in detrimentul celei juridice.

Tot luni, ICCJ decide ca adunarile publice trebuie declarate in prealabil, daca vor avea loc in piete, sau pe cai publice situate in vecinatatea sediilor, ori imobilelor apartinand unor persoane juridice: nu mai sunt posibile manifestatii spontane. Daca vreti sa protestati fara aprobare, veti fi amendati, sau chiar arestati. Veti face un act ilegal. Pentru ca doriti sa uzati de libertatea de expresie si de dreptul, fundamental, intr-o democratie, de a protesta.

Suntem din ce in ce mai departe de democratie. Intr-un studiu publicat de Bertelsmann Stiftung, care evalueaza calitatea democratiei in 41 de tari industrializate, Romania e plasata pe ultimele locuri, impreuna cu Turcia, Polonia si Ungaria – tari recunoscute ca avand derapaje democratice majore. Explicatia autorilor studiului e ca ”valorile democratice fundamentale nu sunt suficient ancorate in constiinta politica a unei parti considerabile a societatii”.

Poate o sa stam acasa si o sa tacem si atunci cand ne vor pune calusul in gura. Pentru ca, in curand, o sa avem nevoie de aprobare ca sa putem scrie si vorbi ce vrem. Cenzura dreptului la opinie e urmatorul pas.

stefandarabus.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2