Stolojan despre obligativitatea platii defalcate a TVA: O complicatie pentru economia romaneasca

Reclame home 1
Reclame home 1

Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan sustine ca obligativitatea platii defalcate a TVA reprezinta „o complicatie” pentru economia romaneasca, informeaza AGERPRES.

„TVA defalcat este o complicatie pentru economia romaneasca. Va produce multa bataie de cap pentru companiile mici. Se pare ca PSD are oameni care tin minte cum se lucra in socialism. In acea vreme, fiecare intreprindere, cand incasa preturile de pe vanzarea produselor sau serviciilor, defalca in doua conturi: intr-unul avea echivalentul costurilor, iar in celalalt echivalentul acumularilor socialiste unde intra impozitul pe circulatia marfurilor etc.

TVA defalcat nu este o inventie, a functionat in socialism. Banuiesc ca din PSD cineva si-a amintit de acest instrument si incearca sa-l aplice in economia de piata”, a declarat Stolojan, intr-un interviu acordat RFI.

In ceea ce priveste o scadere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, europarlamentarul PNL a explicat ca aceasta va genera „un gol de resurse” pe care Guvernul Tudose va fi nevoit sa il umple.

„Este o masura care va avea un efect clar asupra bugetului tarii. Ramane ca Guvernul Tudose sa arate foarte transparent cu ce va acoperi acest gol de resurse. Raspunsurile standard vor fi ca reducerea impozitului va genera mai multa activitate economica, mai multe locuri de munca etc”, a explicat Theodor Stolojan.

In ceea ce priveste contributiile sociale care, incepand din 2018, vor fi datorate de catre angajat, Stolojan considera ca, daca va fi aplicata corect, aceasta masura nu va crea nicio problema.

„Sunt doua conditii care trebuie respectate: ceea ce ia in mana angajatul, salariul net, sa nu se schimbe si ceea ce suporta angajatorul, costul fortei de munca, iarasi sa nu se schimbe. Deci, discutam de doua forte sociale — patronate si sindicate — care vor actiona in aceasta directie in a determina Guvernul sa respecte cele doua conditii. (…) Aceasta inseamna pur si simplu o reasezare a unor cote procentuale in cadrul unui cost al fortei de munca. Nu vad nicio dificultate in a face aceasta manevra”, a spus el.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat vineri ca obligativitatea platii defalcate a TVA se amana cu trei luni, respectiv pana la 1 ianuarie 2018, insa persoanele care opteaza pentru aplicarea acestui sistem in perioada 1 octombrie — 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilitati.

„Ca urmare a consultarilor publice cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociatii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate in cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finantelor Publice a adus o serie de modificari proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA”, a precizat MFP, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, modificarile vizeaza in principal: amanarea aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017, prelungirea perioadei de aplicare optionala a mecanismului de la o luna la trei luni, respectiv 1 octombrie — 31 decembrie 2017, amanarea aplicarii obligatorii a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole