Stoltenberg: NATO se va alatura coalitiei impotriva Statului Islamic, dar nu va participa la lupte

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

NATO se va alatura coalitiei internationale impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic (SI), a anuntat joi secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu cateva ore inaintea summitului de la Bruxelles, la care va participa pentru prima oara presedintele american Donald Trump, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Aceasta decizie, ceruta de mult timp de SUA, care conduc coalitia impotriva SI, ”va trimite un mesaj politic puternic de unitate in lupta impotriva terorismului”, a dat asigurari Stoltenberg.

”Aceasta nu inseamna ca NATO se va angaja in operatiuni de lupta”, a precizat secretarul general.

Sefii de stat sau de guvern din cele 28 de state membre ale Aliantei se vor reuni joi dupa-amiaza pentru o ceremonie de inmanare a cheilor noului sediu al NATO, apoi pentru un dejun de lucru.

Ei vor adopta un ”plan de actiune” cu o serie de masuri vizand intensificarea luptei antiteroriste, asa cum a insistat presedintele american.

Fiecare din cele 28 de state ale Aliantei participa deja parte cu titlu individual la coalitia care intreprinde raiduri aeriene impotriva SI in Irak si in Siria si sprijina ofensivele la sol impotriva fiefurilor jihadiste de la Mosul (Irak) si Raqqa (Siria).

Devenind membru deplin al coalitiei, NATO va beneficia ”de o platforma mai buna pentru a se coordona” cu aceasta, a explicat Stoltenberg.

NATO va creste numarul orelor de zbor al avioanelor sale radar AWACS in spatiul aerian al Turciei, pentru supravegherea activitatii aeriene in Irak si Siria, a precizat secretarul general.

Potrivit acestuia, o noua celula dedicata schimbului de informatii privind retelele teroriste, mai ales luptatorii jihadisti straini, va fi infiintata la cartierul general al Aliantei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2