Strainii cu nume usor de pronuntat inspira mai multa incredere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Persoanele care au nume usor de pronuntat se bucura de mai multa incredere din partea strainilor, conform concluziilor unui studiu realizat in Noua Zeelanda, care si-a propus sa evidentieze felul in care numele unei persoane straine poate influenta modul in care oamenii evalueaza riscul, pericolul si daca au incredere sau nu ca interlocutorul lor spune adevarul, transmite Xinhua citat de Agerpres.

Cercetatorii de la Victoria University au folosit niste articole din presa pentru a crea asocieri fictive de nume, unele mai usor de pronuntat decat altele, nume provenind din diferite regiuni ale lumii, printre care Orientul Mijlociu, Europa sau Asia. Ei au testat apoi reactiile oamenilor fata de aceste nume.

Unul dintre teste le solicita participantilor la studiu sa-si imagineze ca sunt turisti in cautarea unui ghid de incredere. Ei trebuiau sa mentioneze ce impresie le lasa fiecare nume strain in parte. Intr-un alt test participantilor li s-a solicitat sa evalueze cat de periculos este un om, pornind doar de la nume, fara nicio alta informatie.

„Cel mai surprinzator a fost faptul ca modul de pronuntare al numelor are efecte care se extind dincolo de nume in sine. Subiectii testului inclinau sa creada ca afirmatiile care insoteau numele mai usor de pronuntat sunt mai degraba adevarate”, conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Eryn Newman.

Dupa fiecare test din cadrul experimentului a reiesit ca persoanele cu nume mai usor de pronuntat sunt considerate drept mai familiare si mai putin periculoase.

„Ceea ce am observat din acest studiu este ca, in cazul persoanelor cu nume usor de pronuntat, se manifesta niste efecte care merg mult mai departe decat am prevazut initial. Exista o serie de situatii in care un nume usor de pronuntat poate influenta chiar decisiv viata unui individ. Spre exemplu, un martor ocular cu un nume usor de pronuntat ar putea influenta verdictul unui juriu”, pentru ca martorul ar fi mai credibil pentru acel juriu, a mai adaugat Dr. Eryn Newman.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole