Strangere de semnaturi in Tautii Magheraus pentru revenirea la statut de comuna

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

semnatura2Dupa modelul „Dragomiresti”, Tautii Magheraus vrea sa redevina comuna. In urma nemultumirilor exprimate de cetatenii din localitate privind cresterea in unele cazuri cu 500% a taxelor si impozitelor locale, generate de noul Cod Fiscal, doi consilieri locali, Marin Somcutean si Viorel Pop, au demarat duminica, 31 ianuarie, stangerea de semnaturi pentru organizarea unui referendum in cadrul caruia cetatenii sa isi exprime vointa in privinta trecerii localitatii la statutul de comuna.

„Am strans pana acum, intr-o singura zi, duminica, aproximativ 200 de semnaturi, la iesirea cetatenilor din biserici, dar si in alte locuri din localitatile din Tautii Magheraus. Noi credem ca in cel mult doua saptamani vom aduna toate cele 1.000 de semnaturi necesare organizarii referendumului. Oamenii, nemultumiti de putinele beneficii aduse de statutul de oras, ne-au determinat sa demaram aceasta actiune si eu, impreuna cu colegul Viorel Pop si cu alti colegi, fiind alesii lor, am reactionat. Impozitele locale au crescut foarte mult in conditiile in care traim intr-un oras cu toaleta-n fundu’ curtii si credem ca e mai bine sa revenim la statut de comuna”, a declarat Marin  Somcutean.

Conform Codului Fiscal, nivelul de impozitare pentru imobile, constructii si terenuri este mai ridicat la orase. Tautii Magheraus a devenit oras in anul 2004, in acelasi an fiind declarate orase Somcuta Mare, Salistea de Sus, Ulmeni si Dragomiresti.

Conform referendumului din 2011, Tautii Magheraus are o populatie de 7.136 de locuitori – unul dintre criteriile ca o localitate sa devina oras este de a avea peste 5.000 de locuitori, criteriu nerespectat, de exemplu, in cazul Dragomirestiului, care are putin peste 3.000 de locuitori. Recent, edilul din Dragomiresti, a anuntat ca in localitate se strang semnaturi pentru organizarea referendumului si revenirea la statut de comuna.

Catalin VISCHI

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

5 Comments

 1. Viorel Popp

  Buna Catalin,
  sunt Viorel Popp consilier local din partea PER in CL Tautii – Magheraus…
  Probabil dintr-o eroare de exprimare sau de interpretare am aparut in articolul despre trecerea de la oras la comuna a Tautiului. Pozitia mea este clar impotriva acestei masuri involutive si consider ca reducerea taxelor se poate realiza si prin alte metode. Faptul ca am tolerat initierea procedurii de strangeri de semnaturi nu inseamna ca sunt de acord cu aceasta, ci mai degraba ca accept orice pozitie, orice actiune sau manifestare care se incadreaza in limitele constitutionale si democratice.
  Sunt sigur ca m-ai inteles perfect si te rog sa corectezi articolul. Iti multumesc anticipat si te asigur de toata disponibilitatea mea in continuare.
  cu drag , Viorel Popp

  Reply
 2. Dodo

  Mai, Catalin Vischi, ce cauti tu la Tautii Magheraus? Acolo ti ai gasit culcusul? Cine te a dat afara din Baia Mare??? Ha?

  Reply
 3. Marius Maries

  Buna ziua,sint indignat si eu de cresterea nejustificata a impozitului,stiind ce conditii de… ”oras” avem,schimbari pe care nu prea le vad in cei 12 ani de …”orasan”,dar le vad la nivel de taxe si impozite desi, s-au infiintat citeva firme mari in zona cu sute de angajati,ceea ce cu siguranta au adus si bani la buget,deci ce pot sa inteleg…? niciodata banii nu ajung,iar solutia este…majoram taxele…?

  Reply
 4. Justitiar politic

  Codul fiscal atacă oraşele cătun!
  Dragomireşti este o localitate de pe Vale Izei care în 2004 a fost declarată fără voia cetăţenilor oraş! Nici vorbă că ar fi avut minim 5000 de locuitori , sau alte considerente economice. Ministerul Justiţiei avea un centru numit Judecătorie iar comuniştii aveau două secţiieconomice, fabrica de covoare si sectia de altenatoare, impuse diluate până la nefiinţă în capitalismul post-revoluţionar. Singurul argument care dăinuieşte din multele solicitate este cel al existenţei a minim25mp de spaţiu verde. În rest toate actele adiacente au fost falsificate şi peste noapte comuna fosta reşedinţă de plasă ajunge oraş. Nu apă curentă, nu dispensare, nu transport în comun, nu economie, nu pespecticvă demografică.
  Au fost transformate uliţele în străzi, doar ca denumire, s-au evaluat şi parcelat zonele în aşa mod că impozitul din comuna Oraş Dragomireşti sunt mai mari ca cele din municipiul reşedinţă de judeţ şi colac peste pupăză taxele şi impozitele au mai crescut brusc cu 120%. Soluţia ceea mai la îndemână este revenirea la statutl de comună. Peste 1300 de cetăţeni au semnat un demers prin care solicitau primarului introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu a unui punct prin care consilierii locali să ia act de voinţa cetăţenilor şi să ia hotarârea prin care să se declanseze referendum ul necesar . Secretarul comunei în conflict deschis cu cetăţenii comunei dar mai ales cu primarul şi viceprimarul a găsit soluţia de dribla cerinţa depusă în scris cu 8 (opt) zile înainte de şedinţă. Şedinţa de consiliu a devenit mai publică ca şi de obicei, afluxul de cetăţeni dornici de a afla cum sunt diriguite interesele lor . Primarul a mutat şedinţa de consiliu în Căminul Cultural din oraşul a căroro cetăţeni se doresc locuitori de comună. Şedinţa a fost condusă de o consilieră locală dar consecinţeţ şi mai voinţa populaţiei a fost minimalizată de secretarul consiliului local care vedea doar 60-70 de consăteni (pe cei din primele două rânduri) cu toate că în fotografiile făcute se văd peste 200 de cetăţeni.
  Apoi dorinţa cetăţenilor nici măcar nu afost luată în considerare chiar dacă a fost depusă cu 8(opt) zile înaintea şedinţei de consiliu. În fine uns cu toate subterfugiile administrative secretarul de consiliu a inflamat spiritele ajungându-se la starea de revoltă. Cu tact şi vorbă bună s-a compus un grup de 10 persoane în frunte cu primarul oraşului pentru a se continua demersurile în vederea organizării unui referemdum local fără ca data acestuia să se suprapună cu data alegerilor locale , specificându-se luna aprilie sau prima decadă a lunii mai 2016.
  Subprefectul Alexandru Bondre a încercat să explice dificultatea realizării acestui demers , dar cetăţenii adunaţi au insistat vehement pentru organizarea unui referendum a cărui finalitate să fie revenirea Oraşului Dreagomireşti la o unitate admnistrativ teritorială comunală.
  Greşelile guvernanţilor în a desconsidera situaţiile de fapt ,în favoare unor situaţii teoretice şi a păstra pe funcţii birocraţi hârşiţi a căror scop fiind doar îmbogăţirea şi satisfacerea nevoilor guvernamentale nu şi cele minimum minimorum ale cetăţenilor va declanşa un val de nemulţumiri naţionale, a căror efect nu poate fi anticipat.Se va începe cu o GREVĂ FISCALĂ!
  Deasemeni s-au prezentat şi abuzuri ale Ocolului Silvic dar mai ales ale pădurarilor locali, precum şi vicii în rezolvarea proprietăţilor, mulţi dintre aceştia având procese cu o vechineme de peste 10 ani.Vasile Tivadar

  Reply
  1. Attila

   Mai pesedist deghizat, asa ai invatat tu de la seful tau doctor inculpat, sa dai comentarii cu copy/paste. Putin efort, hai ca si tu poti zice ceva relevant, inafara de osanale aduse partidului.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2