Strategia de Dezvoltare Durabila a Maramuresului ar putea cuprinde doua strategii sectoriale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia de Strategii, Proiecte Comunitare si Relatii Internationale a Consiliului Judetean Maramures s-a intrunit in sedinta miercuri, 15 martie 2017, la convocarea presedintelui comisiei, Cristian Anghel, pentru a dezbate proiectele prioritare ale judetului prinse in Strategia de Dezvoltare Durabila 2014 – 2020.

Pe langa membrii comisiei, la discutii a participat si conducerea executiva a judetului, dar si reprezentanti ai aparatului propriu al Consiliului Judetean.

Pe ordinea de zi s-au aflat doua puncte importante, respectiv Strategia de Dezvoltare Durabila si zona de relatii internationale, cel de-al doilea subiect fiind prezentat de Mihaela Lite, sef Birou Relatii Externe din cadrul CJ Maramures.

Pe langa infratirile active cu Jasz- Nagykun –Szolnok – Ungaria, cu Ivano Frankivsk , cu Veneto – Italia, cu  Panevezys (municipalitate si district) – Lituania si cu Flevoland – Regatul Tarilor de Jos, exista si relatii de cooperare active cu Szabolcs Szatmar Bereg – Ungaria si cu Saxony Anhalt – Germania

CJ Maramures face parte din Adunarea Regiunilor Europei ARE din 1997, din  Federatia Europeana a Agentiilor si Regiunilor pentru Energie si Mediu – FEDARENE si din Euroregiunea Carpatica, ce reuneste regiuni si judete din Polonia, Romania, Slovacia,  Ucraina si Ungaria, care se gasesc in arealul Muntilor Carpati. Pe rand, la cuvant s-au inscris consilierii judeteni Anton Rohian, Gheorghe Mihai Barlea si Marinel Kovacs.

Prezent la aceasta intalnire, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a subliniat faptul ca, in strategia mare de dezvoltare a judetului va propune plenului CJ, dupa adoptarea bugetului, sa fie cuprinse doua strategii sectoriale: una investitionala si una pe turism

”Ma refer aici la o strategie investitionala a judetului, care va duce la identificarea tuturor oportunitatilor de investitii. Mai exact, propun ca in cazul fiecarui UAT in parte sa cunoastem terenurile care ar putea fi puse la dispozitia investitorilor, daca exista sau nu utilitati in zona, ce costuri implica aductiunea de apa, gaz sau curent, ce inseamna piata fortei de munca in comunitatea respectiva, care este salariul mediu. Un astfel de studiu putem noi sa il prezentam fiecarui investitor interesat si chiar sa il trimitem ambasadelor. A doua strategie sectoriala pe care o voi propune colegilor consilieri judeteni, dupa ce vom adopta bugetul, este o strategie pe turism. Si aici, studiul va cuprinde tot: turism montan, cultural, economic”, a aratat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

In ceea ce priveste relatiile internationale, in opinia sefului administratiei judetene aceasta este o alta discutie care trebuie sa aiba loc la nivelul Consiliului Judetean, intr-o dezbatere unde sa participe toti consilierii de la toate partidele politice. ”Nu cred ca o majoritate trebuie sa conduca o minoritate, iar daca nu suntem toti de acord ca parteneriatele internationale sunt bine-venite, atunci vom renunta la o parte dintre ele. La nivelul CJ trebuie sa fie un consens intre toti alesii judeteni, pentru a nu exista interpretari ulterioare”, a conchis presedintele CJ Maramures.

Aceasta prima sedinta a Comisiei de Strategii, Proiecte Comunitare si Relatii Internationale a Consiliului Judetean Maramures urmeaza sa fie repetata, in intalniri viitoare, pentru ca fiecare proiect cuprins in Strategia de Dezvoltare Durabila a judetului sa fie dezbatut punctual, iar apoi urmeaza sa se faca o prezentare plenului CJ Maramures.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1