STS: 112 sa fie apelat doar pentru urgente; peste 12.000 de apeluri referitoare la informatii despre coronavirus

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) face apel la cetateni sa sune la 112 doar pentru urgente, iar pentru a solicita informatii despre noul coronavirus sa apeleze linia TELVERDE – 0800.800.358 (0800.800.FLU).

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, AGERPRES, STS, administrator al Serviciului de urgenta, a luat toate masurile pentru a asigura preluarea 24/7 a apelurilor, chiar si in conditii de supraaglomerare.

Serviciul precizeaza ca, in perioada 25 februarie – 18 martie, operatorii au preluat peste 12.000 de apeluri referitoare la COVID-19. In foarte multe cazuri, s-a sunat la 112 pentru a se afla informatii despre coronavirus, fara sa existe urgente reale.

Conform STS, o persoana a sunat la 112 pentru a afla daca „mai merg trenurile” si daca „poate merge in alt oras”; alta a dorit sa stie daca posta este deschisa; un apelant fumator, aflat in izolare, a sesizat ca nu mai are tigari si vrea ca cineva sa mearga sa ii duca la domiciliu; un barbat a sunat pentru a afla ce restrictii sunt „pentru ca urmeaza sa faca nunta”; o persoana aflata in izolare la domiciliu, venita din Belgia, a sunat sa solicite o zi de invoire pentru a merge intr-o alta localitate unde trebuia sa semneze un contract. Mai multi apelanti au sunat sa anunte lipsa banilor sau a hranei.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale precizeaza ca a luat masuri suplimentare privind preluarea apelurilor la 112 pe problematica noului coronavirus. Modul de lucru in situatia in care se primeste un apel referitor la COVID-19 este adaptat la situatia prezentata de apelant. Astfel, apelurile prin care cetatenii raporteaza simptome specifice sunt directionate catre agentiile cu competente medicale, cele privind persoane care nu respecta regimul de autoizolare/carantina stabilit de autoritati sunt directionate catre Politie, iar pentru cele de informare apelantii sunt sfatuiti sa sune la 0800.800.358.

STS reaminteste ca apelarea abuziva, falsa sau pentru a face glume la numarul 112 se sanctioneaza cu amenda in cuantum de pana la 5.000 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de personalul Ministerului Afacerilor Interne.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2