Studenti si cadre didactice vor participa la inventarierea patrimoniului construit rural din Tara Maramuresului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

protocol prefecturaInstitutia Prefectului – Judetul Maramures a organizat marti, 10 mai 2016, la sediu, o intalnire pentru semnarea protocoalelor privind stagiul de practica pentru un grup de studenti si cadre didactice, pentru inventarierea patrimoniului construit rural din Tara Maramuresului.

A fost, astfel, initiata o activitate de anvergura, care poate deveni un model pentru Romania. Obiectivul activitatii este de a fundamenta identificarea, pe teritoriul Tarii Maramuresului, a zonelor cu patrimoniu mixt cultural-natural; in acest sens, una dintre activitatile principale va fi elaborarea fiselor obiectelor de patrimoniu rural (portile maramuresene, case, gospodarii, instalatii tehnice etc.).

Sunt implicate mai multe institutii: Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara “Tara Maramuresului”, cu rol de coordonator si beneficiar; Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei, cu rol de beneficiar, indrumator si coordonator; Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, deopotriva cu studenti si cadre didactice din Cluj-Napoca si Baia Mare; Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, Filiala Baia Mare; Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca; primariile care vor gazdui echipele de studenti si cadre didactice si activitatile de inventariere; Institutia Prefectului – Judetul Maramures cu rol de catalizator si monitor; Consiliul Judetean Maramures, prin arhitectul sef; Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Maramures; Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Maramures, cu rol de monitor.

Prefectul Sebastian Mihai Luput a subliniat ca este foarte important in acest moment ca locuitorii Tarii Maramuresului sa constientizeze importanta si valoarea patrimoniului rural construit.

De asemenea, a aratat faptul ca Institutia Prefectului poate contribui la promovarea constructiilor traditionale existente inca in zona amintita. Iar pentru ca proiectul sa aiba succes, trebuie ca toate institutiile si persoanele pomenite sa isi dea mana.

Ioan Marchis, directorul Directiei pentru Cultura Maramures, a vorbit despre faptul ca autoritatile locale nu au suficienta grija de monumente, nici macar de cele cuprinse in lista UNESCO, si ca in continuare se construiesc in judet case fara autorizatie de construire.

Prefectul Sebastian Mihai Luput a subliniat ca este momentul sa se puna frana acestui fenomen. Mihaela Vrabete, directorul executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara, a propus ca cei prezenti sa apeleze inclusiv la sprijinul preotilor din satele Tarii Maramuresului, pentru o mai buna informare a localnicilor. De asemenea, generatia tanara poate fi educata prin intermediul unor concursuri scolare cu tematica axata pe patrimoniul material si imaterial, precum si al unor scoli de arte si meserii, activitati de altfel cuprinse in proiect.

Studentilor cuprinsi in proiect li se va oferi, pe langa posibilitatea de a efectua practica, ocazia de a vizita Muzeul Maramuresului, de a se intalni cu arhitectii judetului, de a invata un cantec si un dans din partile locului, precum si de a gusta o mancare locala. Si primarii isi vor aduce aportul la bunul mers al proiectului, asigurand cazarea si masa studentilor, dar si facilitand accesul lor la obiective.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

protocol semnatura

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *