Studentii de la Litere au trecut de la durerile de cap, la greturi si varsaturi. Tinerii sunt tinuti la cursuri in mirosuri toxice ca la Auschwitz

PNL

La o saptamana de la publicarea articolului in care aduceam in atentia opiniei publice faptul ca mai multi studenti, care au inhalat vapori de vopseluri pe baza de ulei, in salile de clasa, acuzau dureri de cap, iata ca acest iures iresponsabil de la Facultatea de Litere din Baia Mare continua (vezi link-ul de mai jos).

Dascalii folosesc in continuare salile proaspat zugravite, cu toate ca inspectorii DSP Maramures le-au spus sa nu o faca, iar o parte dintre studenti au trecut de la simplele dureri de cap la greturi si varsaturi.

Facem precizarea ca pentru cele doua cazuri, pe care le vom prezenta astazi, vom pastra anonimatul tinerilor studenti din motive evidente.

In acest context, miercuri, 27 noiembrie 2019, unei studente i s-a facut rau in timpul unui curs. Mai mult, in cele patru ore petrecute la scoala, tanara a stat in doua sali de clasa diferite, care miroseau puternic a vopsea. Colegii acesteia au relatat pentru ZiarMM.ro faptul ca la cel de al doilea curs, tanara studenta s-a facut palida.

C.P., student, coleg de an: “Am intarziat la curs aproximat 15 minute. Cand am intrat in sala m-am asezat langa ea. Era palida si am intrebat-o daca e in regula. A spus ca o doare foarte rau capul si nu se simte bine. Profesorul i-a zis ca poate pleca acasa. Am scos-o pe hol si am dus-o la o fereastra deschisa. Dupa ce a inhalat aer curat si-a revenit. Am reintrat in sala de curs si a decis sa ramana la ora. Ulterior i s-a facut din nou rau. Am ajutat-o sa coboare scarile pentru ca nu mai avea echilibru, de abia se tinea pe picioare. Am urcat-o in masina mea si am dus-o acasa. Pe drum am vazut ca tot nu era bine. Vreau sa va spun ca la ambele cursuri mirosul de vopsea din sali era puternic.”
Acasa tanara s-a simtit si mai rau. Ametelile si durerile de cap au persistat si ulterior a vomat.

M.R., studenta: “Ma doare capul groaznic si am si vomat. Cred ca de la vopsea.

Joi, 28 noiembrie 2019, studenta nu participa la cursuri.

O alta studenta s-a ales cu stari de greata

O alta tanara a acuzat dureri de cap si stari de greata, simptome care au aparut tot ieri, dupa ce a participat la cursuri in aceleasi sali de clasa, zugravite in vopsele pe baza de ulei. Si aceasta a avut dureri de cap si stari de greata inclusiv dupa terminarea orelor.

C.S., studenta:La mine nu-mi era atat de rau de la durerile de cap, cat imi era de la starea de voma.

Si C.S. refuza sa mai participe la cursuri daca sala in care se fac ore miroase a vopsea.

Nu ne putem explica logica unor dascali, care nu inteleg pericolul la care expun studentii. Trebuie sa stiti ca Facultatea de Litere mai are o cladire pe strada Crisan, langa Teatrul Municipal Baia Mare, unde atat profesorii, cat si studentii ar putea sa-si desfasoare activitatile in siguranta.

Solicitam pe aceasta cale institutiilor abilitate sa se autosesizeze. Facem precizarea ca in urma primului articol publicat, mai multi inspectori si politisti au fost la Facultatea de Litere pentru a vedea care este situatia. Spre exemplu, inspectorii DSP Maramures au cerut ca salile zugravite sa fie inchise pana dispare mirosul, pentru ca studentii si dascalii sa fie in siguranta. Acest lucru nu s-a intamplat.

Interesant este mirosul acestor vopsele folosite, care e extrem de puternic si de durata…

Vaporii de vopsea afecteaza sistemul nervos

Potrivit site-ului farmacia ta.ro, specialistii in sanatate, care au evaluat problema, au identificat o afectiune pe care au numit-o „sindromul vopsitorului”. Acest sindrom vizeaza sistemul nervos si este un efect al expunerii repetate la solventii folositi in vopseaua pe baza de ulei. Acesti solventi se evapora in perioada in care vopseaua se usuca si sunt inhalati in organism sau asimilati prin piele si pot dizolva grasimile. Uneori, substituentii solventilor organici sunt la fel de toxici (permetrine, diclorofluanide).

Vaporii de vopsea pot provoca ameteli, greata, dureri de cap, oboseala si tulburari de vedere. De precizat ar mai fi faptul ca la copiii si persoanele cu boli cronice, simptomele otravirii pot fi mai pronuntate, iar consecintele sunt mult mai grave.

Un studiu realizat de specialistii de la PALS (Pregnancy and Lifestyle Study), pe un esantion de 585 de femei insarcinate, a aratat ca cele supuse vaporilor de vopsea pe baza de ulei aveau un risc de trei ori mai mare de a pierde sarcina.

Studiile realizate pe vopsele de natura sintetica au aratat ca acestea duc la o crestere a riscului de cancer, in special cancerul de plamani si vezica. Aceste informatii au fost sustinute de IARC(World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer).

Bazele primului ajutor

Ce sa faceti daca o persoana este otravita cu vopsea? Exista un algoritm simplu prin care o victima trebuie ajutata daca a aparut o intoxicare: persoana afectata trebuie scoasa la aer curat, trebuie sa consume o bautura alcalina, trebuie sa va asigurati ca nu exista nicio sufocare a victimei cu varsaturi, sa nu mai intre in incaperea respectiva si nu in ultimul rand se suna la 112.

Revenim cu detalii.

ZiarMM.ro

O parte din studentii de la Litere acuza dureri de cap. Acestia fac cursuri in sali proaspat renovate. Conducerea Centrului Universitar Nord Baia Mare habar nu are

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1