Studentii pot circula gratuit cu trenul, la clasa a II-a, incepand de miercuri

PNL

Studentii pot circula gratuit cu trenuri, clasa a II-a, incepand de miercuri, potrivit unei hotarari adoptate marti seara de Executiv.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES de Executiv, hotararea vizeaza aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport intern feroviar si cu metroul pentru elevi si studenti.

“Studentii romani si straini inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa — licenta, master, doctorat — in institutiile de invatamant superior acreditate din Romania beneficiaza de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, in tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanta sau rutele calatoriilor”, se arata in comunicat.

Potrivit Executivului, eliberarea legitimatiilor de calatorie gratuite, cat si a abonamentelor lunare gratuite se face astfel: pana la inceperea anului universitar 2017/2018, in baza legitimatiei de student pentru reducere la transport, cat si a unui act de identitate respectiv carte de identitate sau pasaport; dupa inceperea anului universitar 2017/2018, in baza legitimatiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, cat si a unui act de identitate respectiv carte de identitate sau pasaport; pana la inceperea anului universitar 2017/2018, pentru studentii care nu au beneficiat de legitimatia de student pentru reducere/gratuitate la transport, pe baza unei adeverinte eliberate de institutia de invatamant superior la care sunt inmatriculati.

“Daca in tren sunt depistati calatori care sunt in posesia unor legitimatii de student pentru reducere/gratuitate la transport care nu le apartin, acestea vor fi retinute de catre organele de control si vor fi inapoiate institutiilor de invatamant superior de apartenenta, iar calatorii vor fi considerati ca fiind fara legitimatie de calatorie si vor fi tratati conform reglementarilor proprii ale operatorului de transport si a legislatiei in vigoare”, se spune in comunicat.

De asemenea, elevii din invatamantul obligatoriu, profesional — inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Conform Executivului, operatorii de transport feroviar de calatori vor elibera, contra cost, elevilor legitimatii de calatorie cu reducere de 50% din tariful tuturor categoriilor de tren si 50% din tariful de rezervare, clasa a II-a, cat si abonamente lunare pentru elevi cu reducere 50% din tariful tuturor categoriilor de tren, cu numar nelimitat de calatorii pe distante pana la 300 km, clasa a II-a.

“Elevii orfani, elevii cu cerinte educationale speciale, precum si cei pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, in conditiile legii, sau tutela, beneficiaza de gratuitate pentru transportul intern feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic.

Pentru calatoria la vagon de dormit, vagon cuseta, sau la clasa I, toate categoriile de elevi vor plati integral urmatoarele diferente tarifare: diferenta de clasa, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuseta, dupa caz”, se mai spune in comunicat.

Eliberarea legitimatiilor de calatorie/ abonamentelor lunare pentru elevi, cu tarife reduse cu 50% la clasa a II-a, precum si a legitimatiilor de calatorie/ abonamentelor lunare pentru elevi gratuite se face in baza carnetului de elev, care va avea inscris pe prima fila codul numeric personal al elevului, respectiv in baza adeverintei doveditoare pentru elevii claselor pregatitoare si a certificatului de nastere in copie.

“In cazul in care, in tren, elevii fie nu prezinta documentele indicate, fie prezinta alte documente eliberate de unitatile de invatamant de apartenenta (adeverinte, precum si alte documente scolare) sau carnete de elev nevizate pentru anul scolar in curs sau care nu prezinta mentiunea privind gratuitatea, acestia vor fi considerati ca fiind fara legitimatie de calatorie/ abonament si vor fi tratati conform reglementarilor proprii operatorului de transport feroviar si a legislatiei in vigoare. In ceea ce priveste transportul cu metroul pentru studenti, hotararea prevede diversificarea ofertei tarifare, aceasta incluzand, pe langa abonamentul lunar cu reducere 50%, in prima faza, si restul de titluri de transport: 2 calatorii, 10 calatorii, abonament saptamanal, abonament 1 zi, cu reducere 50%, in faza a II-a, mai exact incepand cu 1 iulie 2018”, spune Guvernul.

Conform sursei citate, studentii orfani sau studentii proveniti din casele de copii beneficiaza de gratuitate pentru transportul cu metroul pe tot parcursul anului universitar.

Pe perioada valabilitatii abonamentului lunar studentii nu mai pot beneficia de reducere la alte titluri de calatorie cu metroul, respectiv faza a II-a.

“Astfel, in faza a II-a, daca studentii opteaza pentru alte titluri de transport cu metroul decat abonamentul lunar, acestia pot achizitiona maxim 4 abonamente saptamanale sau maxim 3 cartele cu 10 calatorii sau maxim 10 cartele cu 2 calatorii, intr-o perioada de 30 de zile consecutive. De asemenea, elevii din invatamantul obligatoriu, profesional — inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul, pe baza de abonament lunar, in tot parcursul anului scolar”, spune Guvernul.

Elevii orfani, elevii cu cerinte educationale speciale, precum si cei pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, in conditiile legii, sau tutela beneficiaza de gratuitate pentru transportul cu metroul pe tot parcursul anului scolar.

“Abonamentul lunar si celelalte titluri de transport cu reducere 50% din oferta tarifara sunt valabile numai insotite de actele de identificare care sa dovedeasca calitatea de elev sau student, dupa caz. La verificarea legalitatii calatoriei cu metroul, studentii vor prezenta legitimatia de student pentru reducere/gratuitate la transport vizata pentru anul universitar in curs si un act de identitate, respectiv carte de identitate sau pasaport, iar elevii vor prezenta carnetul de elev vizat pentru anul in curs”, mai spune Executivul.

Potrivit sursei citate, carnetele de elev si legitimatiile de student pentru reducere/gratuitate la transport sunt nominale si netransmisibile.

Decontarea facilitatilor la transportul pe calea ferata si cu metroul a elevilor si studentilor se va efectua din bugetul Ministerului Transporturilor, cu incadrare in bugetul aprobat pentru anul 2017, se mai arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1